newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Czarna fasola bogatym źródłem molibdenu

09.06.2012

Molibden jest pierwiastkiem śladowym, odgrywającym ważną rolę w organizmie. Jest potrzebny do tworzenia i aktywowania kilku ważnych enzymów, które są niezbędne w detoksykacji organizmu, włączając w to oksydazę aldehydową i siarczynu oksydazy.

Oksydaza aldehydowa neutralizuje aldehyd octowy – substancję toksyczną, która jest uwalniania w procesie metabolizmu drożdży, alkoholi i grzybów. Szkodliwe skutki aldehydu octowego rozciągają się od nowotworów po dezaktywację enzymu odpowiedzialnego za przekształcanie kwasu linolowego w kwas gamma-linolenowy (GLA), znanego z właściwości przeciwzapalnych.

Siarczyn oksydazy zmienia siarczyny w siarczany. Potencjalnie niezdrowe siarczyny powszechnie używane są w postaci środków konserwujących w jedzeniu i napojach alkoholowych np. winie lub owocach suszonych. Siarczyny mogą powodować m. in. alergie i astmę

Czarna fasola oprócz molibdenu jest bogata w kwas foliowy i witaminę B6, które są niezbędne dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy pomaga we właściwym rozwoju mózgu i rdzenia kręgowego płodu. Uważa się, że dieta bogata w kwas foliowy zapobiega chorobom serca.