Czarny sezam, choć mało u nas znany (chyba, że chodzi się do restauracji japońskiej), bogaty jest w cenne substancje odżywcze, które nie tylko skutecznie wzmacniają organizm od środka, ale także stosowane zewnętrznie mogą chronić nasze włosy przed przedwczesnym siwieniem.
Wg medycyny chińskiej czarny sezam znany jest z tego, że wzmacnia wątrobę i nerki oraz nawilża jelito, w związku z czym podaje się je ludziom starszym, którzy często cierpią na dolegliwości związane z zaparciami.
Czarny sezam działa ogólnie jako środek wzmacniający. Przynosi ulgę m. in. w: zaprciach, reumatyzmie, suchym kaszlu, zaburzeniach widzenia, dzwonieniu w uszach, osłabieniu dolnej części pleców i słabych kolanach. Polecany jest karmiącym matkom, które cierpią na niedobór pokarmu i ogólnie osobom osłabionym.
Ziarno sezamu jest niezwykle cennym źródłem białka, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm. Przede wszystkim jednak zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega -3 i unikatowe substancje, takie jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia.
Uwaga: czarny sezam stosuje się także do przyciemniania włosów!
WSKAZÓWKA: W celu ułatwienia przyswajania sezamu, ziarno można namoczyć lub uprażyć przed podaniem. Zaleca się także mielenie bezpośrednio przed spożyciem.