newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Czerwone i przetworzone mięso skraca życie

15.03.2012

Dieta bogata w czerwone i przetworzone mięso powoduje raka i choroby wieńcowe, prowadząc do przedwczesnej śmierci

Naukowcy z Harvard Medical School donoszą, nadmiar czerwonego i przetworzonego mięsa może być przyczyną przedwczesnej śmierci.

Kiedy do diety badanych dodano dodatkową porcję czerwonego mięsa, ogólnie ryzyko śmierci wzrastało o 13%, ryzyko śmierci na skutek choroby wieńcowej o 18%, a ryzyko śmierci z powodu raka o 10%.

 Gorzej sprawa wygląda w przypadku przetworzonego mięsa; ogólnie śmiertelność wynosi 20%, śmiertelność na skutek powikłań kariologicznych 21%, a z powodu raka 16%.

Stosowanie zamiennika w postaci ryb, drobiu czy orzechów zmniejsza ryzyko.

 Badaniami trwającymi od 1980 do 2008 objęto 120 tys. ochotników. Wyniki badań zostały opublikowane w Archives of Internal Medicine.

Źródło

BBC