Przeciwnicy żywności ekologicznej często argumentują, że żywność bio jest droższa od konwencjonalnej. Warto wiedzieć dlaczego tak jest.
Wyższe ceny żywności ekologicznej biorą się przede wszystkim ze sposobu uprawy (w przypadku roślin) bądź hodowli (w przypadku zwierząt)
Ekologiczne warzywa i owoce uprawia się tradycyjnymi i czasochłonnymi metodami. Nie używa się do ich uprawy herbicydów i pestycydów (chemicznych środków ochrony roślin), przez co zbiory narażone są na atak ze strony pleśni, owadów lub gryzoni. Zbiory takie są też mniej przewidywalne, a rolnicy częściej narażeni na straty. Ekologiczne warzywa i owoce także łatwiej ulegają zepsuciu, gdyż nie hartuje się ich woskiem.
Uprawy ekologiczne są małe w porównaniu z konwencjonalnymi, co dla rolników oznacza stałe koszty oraz to, że koszty ogólne muszą się zwrócić mniejszym nakładem. Większość upraw ekologicznych jest za mała na dotacje państwowe.
Wcześniej informowaliśmy na temat zalet żywności ekologicznej.