newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Ekologiczne chleby esseńskie Bionica - powrót do tradycji

29.08.2011

Ekologiczny chleb esseński Bionica to doskonałe urozmaicenie diety i alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Wypieka się go z kiełkującego ziarna ekologicznej pszenicy (co nadaje mu słodkawy smak) bez użycia drożdży, zakwasu, jaj, tłuszczu oraz innych dodatków.

Śmiało mogą go stosować osoby z nietolerancją na laktozę i jajka, a także te, którym niepodoba się dodawanie cukru i soli tam, gdzie nie jest to konieczne. 

Wysoką wartość odżywczą ekologicznego chleba esseńskiego Bionica uzyskuje się przez specjalny proces wyrobu. Najpierw moczy się najlepsze ziarna ekologicznej pszenicy lub innego zboża (np. orkiszu lub żyta) w czystej, filtrowanej wodzie w ściśle kontrolowanych warunkach. Następnie w sposób naturalny ziarna zaczynają kiełkować. Po pełnym skiełkowaniu są mielone, a następnie formuje się bochenki, które wolno i łagodnie piecze w niskiej temperaturze. Otrzymuje się chleb ekologiczny bez dodatku drożdży, tłuszczu, jajek, soli, substancji słodzących, mąki i produktów mlecznych.

Chleb, jaki robiono tysiące lat temu

Zgodnie z legendą jego nazwa wywodzi się od współczesnej Chrystusowi starożytnej sekty esseńczyków, zwanej również wspólnotą z Qumran, do której podobno miał należeć Jan Chrzciciel. Jednym z religijnych rytuałów sekty były tzw. „święte uczty”, podczas których pito wino i spożywano chleb, do wyrobu którego nie używano jajek ani mąki i który miał zawierać mistyczną „energię życia” .Tę pradawną recepturę udało się w XX wieku zrekonstruować, dzięki czemu możemy poznać smak tej starożytnej potrawy.

Zapraszamy do wypróbowania ekologicznych chlebów esseńskich 

Bionica - Chleby esseńskie bio