newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Grzybki shiitake bogactwo smaków i witamin

12.04.2012

Grzybki shiitake, znane ze swoich walorów smakowych, tradycyjne odgrywają ważną rolę w kuchni azjatyckiej. Wbrew powszechnie panującej opinii, grzybki te mają liczne walory odżywcze i smakowe. Co więcej, dzięki pozytywnemu wpływowi na zdrowie nazywane są „cudownymi grzybkami”.

Można powiedzieć, że grzybki shiitake naszpikowane są witaminami, mikroelementami i innymi walorami odżywczymi. Stanowią dobre źródło witaminy B, która niezbędna jest dla sytemu odpornościowego i mózgu, a także co ciekawe witaminy B12, która występuje tylko poza mięsem w grzybkach i bakteriach.

Ponadto bogate są w błonnik, cynk, fosfor i magnez. Zawierają żelazo, witaminę C i wapno, a także osiem aminokwasów, w proporcji zbliżonej do tej idealnej dla diety człowieka.

Muso - Makaron ramen z grzybami i bulionem 88g