newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Jak obudzić w sobie witalność na wiosnę?

24.03.2016

Po okresie zimowym odczuwamy deficyt energii, spadek formy i ogólne osłabienie. Jak sobie poradzić z tymi pozostałościami po zimie kiedy pojawiają się pierwsze oznaki wiosny? Suplementy diety nie pomogą, przynajmniej nie polecamy z nich korzystać. Lepiej sięgnąć po wiedzę na temat naturalnych źródeł, które poprawią twoje wiosenne samopoczucie, a które są dostępne w wielu naturalnych i łatwo dostępnych produktach.

Wapń
Zdrowe i mocne kości i zęby są zasługą obecności wapnia w organizmie. Ma on wpływ na nasz układ nerwowy, pracę serca i ciśnienie tętnicze. Wapń jest łatwo wypłukiwany z naszego organizmu m.in. przez spożywanie kawy, coca-coli, alkoholu, słonych przekąsek. Największe zapotrzebowanie na wapń mają kobiety ciężarne oraz dzieci w wieku dorastania. Bogatym źródłem tego pierwiastka są sardynki w oleju, mleko i jego przetwory, sery żółte, soja, natka pietruszki i szczypiorku, fasola i groch.

Magnez

Jest niezbędny do wytwarzania odpowiedniej ilości energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jego brak objawia się skurczami mięśni, drganiem powiek, rozdrażnieniem oraz problemami ze snem. Kontroluje on także prace tarczycy, zapobiega osteoporozie, niweluje migrenowe bóle głowy i poprawia trawienie. Znajdziemy go w kakao, gorzkiej czekoladzie, bananach, kaszy gryczanej, szpinaku, makreli, dorszu, warzywach strączkowych oraz płatkach owsianych i orzechach laskowych.

Cynk

Ma spory wpływ na gojenie ran, na rozwój i wzrost płodu w organizmie matki, bierze udział w syntezie DNA i RNA, białek, insuliny i nasienia. Cynk stosuje się wspomagająco w leczeniu depresji i schizofrenii. Pomaga leczyć choroby skóry takie jak trądzik młodzieńczy, wypryski i łuszczycę. Zdrowe paznokcie, lśniące włosy i zdrowa skóra w dużej mierze są zasługą cynku. Deficyt cynku w organizmie objawia się brakiem apetytu, uczuciem suchości w ustach, problemami z pamięcią i znużeniem. Znajdziemy go w wątrobie wieprzowej, pieczeni wołowej, wątróbce drobiowej, zielonym groszku i fasoli, pełnoziarnistym pieczywie żytnim, migdałach a także w małżach i ostrygach.

Żelazo
Głównym źródłem żelaza w organizmie jest hemoglobina, która odpowiada za rozprowadzanie tlenu, jednocześnie mając swój udział w wydalaniu żelaza przez płuca. Niektóre produkty hamują wchłanianie żelaza m.in. kawa, herbata i pokarmy z dużą zawartością błonnika. Brak tego pierwiastka w organizmie objawia się (zwłaszcza u dzieci) nadpobudliwością, brakiem koncentracji, zmęczeniem, apatią oraz nierzadko anemią. Aby utrzymać odpowiedni poziom żelaza we krwi sięgajmy często po szpinak, fasolę, brokuły, groch, wątróbkę oraz krewetki i pieczywo pełnoziarniste.

Selen
Wspomaga leczenie stanów zapalnych, zapobiega miażdżycy i stwarza dla nas barierę ochronną przed wirusami i bakteriami. W wieku dojrzałym chroni przed rozwojem zaćmy oraz korzystnie wpływa na dolegliwości wynikające z przekwitania, ładując nas pozytywną energią i podnosząc libido. Zapobiega także rozwojowi nowotworów poprzez zwalczanie wolnych rodników. Znajdziemy go w owocach morza i rybach, czosnku, cebuli, kiełkach pszenicy, brązowym ryżu, nasionach słonecznika, orzechach brazylijskich, drobiu i wątróbce.

Potas
Dostarcza potrzebnych substancji odżywczych i usuwa zbędne produkty przemiany materii. Potas znika z naszego organizmu podczas przyjmowania leków nasercowych, moczopędnych oraz regulujących ciśnienie tętnicze, ale także podczas odchudzania się. Potas reguluje prace nerek, mięśni, reguluje ciśnienie krwi oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jest także niezbędny w procesie spalania białek i węglowodanów i odpowiada za wydzielanie insuliny. Najlepszym źródłem potasu są pomidory, ziemniaki, seler, suszone figi i morele, grejpfruty, kiwi i owoce awokado.

Oprócz uzupełniania „pierwiastków życia” w naszej diecie, warto też częściej wychodzić na świeże powietrze, czerpać witaminę D z promieni słonecznych (ok. 15 min przebywania na słońcu dziennie pokrywa 90 % zapotrzebowania na tą witaminę) i spożywać duże ilości wody, aby wypłukać zalegające w naszym organizmie toksyny. Stosując się do tych rad, poczujesz jak siły witalne wracają do ciebie po długiej zimie.