Dzieci matek, które spożywały orzechy w czasie ciąży, rzadziej mają alergie
Ciężarne kobiety mogą spożywać orzechy, nie obawiając się rozwoju alergii u dzieci, donoszą naukowcy z Bostonu
Ciężarne kobiety mogą bez obaw jeść orzeszki ziemne oraz pozostałe orzechy takie jak migdały, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy nerkowca, peckan i orzechy laskowe, nie obawiając się o rozwój alergii u potomków.
Wyniki badań, w których pod obserwację wzięto przeszło 8 tys. kobiet i dzieci, zostały opublikowane w JAMA Pediatrics. Kobiety w połogu, które pięć razy w tygodniu spożywały orzechy (i same nie miały na nie alergii) rodziły dzieci ze zmniejszonym ryzykiem alergii.
Naukowcy amerykańscy są przeświadczeni, że poddanie płodu na działanie czynników alergennych, wpływa na wzrost odporności organizmu. Podsumowując wyniki badań, naukowcy stwierdzili, że dzieci matek jedzących orzechy w połogu są trzykrotnie rzadziej narażone na rozwój alergii.
Oczywiście matki poddane badaniu same nie miały alergii na orzechy.
Bionica - Orzechy nerkowca bio 90g
Na podstawie
BBC