newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Makarony orkiszowe i gryczane na wodzie źródlanej

03.03.2015

Nowość w ofercie Bionica

Makarony Rodziny Fabijańskich produkowane są z pełnoziarnistych zbóż pochodzących z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych i wody Kapellanka. Kapellanka to krystalicznie czysta woda pochodząca z naturalnego źródła w paśmie Gór Kaczawskich, filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300 milionów lat.  Wszystko co znajduje się w wodzie źródlanej pozostaje w makaronie.

Orkisz, z którego produkowany jest makaron orkiszowy Rodziny Fabijańskich to bardzo odporne, wysokogatunkowe zboże, niewymajagące stosowania nowoczesnych metod uprawy. Posiada własną ochronę tak mocną, że chroni ziarno nawet przed zanieczyszczeniami środowiska włącznie z promieniowaniem radioaktywnym.

Gryka jest cennym źródłem wielu związków biologicznie aktywnych oraz substancji odżywczych, dzięki temu jest uznawana za roślinę prozdrowotną.

Co wyróżnia te makarony od innych, produkowanych przemysłowo? Poza jakością ziarna, jego przemiału na mąkę czy tym, że zachowują swój kształt po ugotowaniu, suszone są długo i powoli, w niskich temperaturach, by jak najbardziej zbliżyć ten proces do naturalnego, czyli suszenia wiatrem i słońcem, jak to odbywało się wiele lat temu. Makarony rodziny Fabijańskich szuszone są od kilkunastu do 24 godzin w temperaturach od 38-45 stopni Celcjusza. Dzięki spowolnieniu procesu suszenia większość cennych składników odżywczych pozostaje w makaronie w niezmienionej postaci, dzięki czemu są łatwiej przez nas przyswajalne.

Doskonały smak i nietuzinkowe kształty.

Pełna lista dostępnych rodzajów makaronów orkiszowych i gryczanych - klik.