Owies, który dostępny jest pod postacią płatków owsianych, owsianki, otrębów, a coraz częściej batonów musli (UWAGA na cukier i syrop glukozowo-fruktozowy), występuje również w postaci napoju owsianego. Napój owsiany jest bardzo zdrową alternatywą dla mleka, który można używać także do kawy (nie pozostawia tak licznych grudek jak napój sojowy). Napój owsiany charakteryzuje się słodkawym smakiem, a przede wszystkim bardzo dużą zawartością wapnia (zawiera go więcej niż mleko krowie!) i jak sam owies, wywiera pozytywny wpływ na cholesterol.
Można także samemu przygotować sobie pożywny wywar z owsa, który działa jak wewnętrzny środek bakteriobójczy, wzmacnia odporność i zapobiega chorobom zakaźnym (może stąd powiedzenie „mieć końskie zdrowe?” bo owies to wszak przysmak koński). Taki wywar uzyskany z gotowanego owsa doskonale nadaje się dla rekonwalescentów i osób słabszych.
Bionica - owies pełnoziarnisty bio