newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Napoje dietetyczne mogą prowadzić do większego spożycia kalorii

27.01.2014

Osoby otyłe i z nadwagą, które spożywają napoje dietetyczne, przyjmują więcej kalorii z pożywienia niż osoby otyłe i z nadwagą pijące napoje słodzone cukrem.

Do takich wniosków doszli naukowcy z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Wyniki badań zostały opublikowane w American Journal of Public Health

Amerykańscy naukowcy przeanalizowali dane dotyczące osób spożywających napoje dietetyczne oraz tych, spożywających napoje słodzone cukrem. Wyniki był następujące. Osoby pijące napoje słodzone cukrem rzeczywiście przyjmowały więcej kalorii z treści stałych. Jednak różnica w kaloriach była znacząca jedynie w przypadku osób z normalną wagą. W przypadku osób otyłych i z nadwagą pijących napoje dietetyczne, ilość kalorii pochodzących ze stałego pożywienia była wyższa. Średnio o 88 kalorii w przypadku osób z nadwagą i 194 kalorii w przypadku osób otyłych wzrosła ilość przyjmowanych kalorii, w grupie osób pijących napoje dietetyczne, w porównaniu do tych, pijących napoje słodzone cukrem.

Słodziki powodują otyłość

Wyniki badań są o tyle ciekawe, że przeczą ogólnej tezie jakoby to same kalorie były odpowiedzialne za przyrost wagi. Stąd wiele produktów dietetycznych ogranicza ilość kalorii poprzez zastępowanie cukru sztucznymi słodzikami. Niestety z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że waga gryzoni rośnie po spożyciu jogurtu słodzonego aspartamem i sacharyną, w porównaniu do grupy kontrolnej, której jogurt słodzony był cukrem.

Mózgu nie da się oszukać

Jednym ze sposobów na wytłumaczenie tego typu zjawiska jest to, że mózg czuje się oszukany. Ewolucyjnie jest bowiem przygotowany na to, że smakowi słodkiemu towarzyszy również większy zastrzyk energii dla całego ciała. Kiedy tak się nie dzieje, mechanizm kontrolujący apetyt rozregulowuje się.

Naturalne słodycze

Smaku słodkiego nie należy demonizować. Wg medycyny chińskiej lwia część pożywienia powinna być dostarczana pod postacią smaku słodkiego. Niemniej jednak słodki smak to nie tylko miód i cukier, których należy raczej unikać, ale zboża, warzywa, rośliny, często należące do grupy zawierającej skrobię. A jeśli przyjdzie nam już ochota na zdrowe słodycze, to mamy na podorędziu ekologiczne owoce suszone, słody zbożowe, a także stewię i ksylitol.

Bionica - Daktyle bez pestki bio 300g