Gluten jest to białko występujące w zbożach takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Niestety często jest on źródłem nieprzyjemnych a nawet niebezpiecznych dolegliwości i chorób. Alergia na gluten może prowadzić do ciężkich schorzeń ze strony układu pokarmowego. Niestety ok. 99% ludzi, którzy chorują na celiakię bądź mają alergię na te substancję nie są do końca zdiagnozowani. Czy jesteś jedną z tych osób?
Jakie objawy mogą świadczyć o nietolerancji organizmu na gluten?
- problemy z trawieniem (zaparcia, wzdęcia, gazy czy biegunka),
- rogowacenie skóry w okolicach łokci – efekt uszkodzenia jelit przez gluten,
- uczucie zmęczenia po spożyciu posiłku zawierającego gluten (makaron, naleśniki, białe pieczywo itp…)
- zdiagnozowanie choroby autoimmunologicznej (zapalenie tarczycy Hashimoto, zapalenie jelita grubego, zapalenie stawów, łuszczyca),
- zaburzenia równowagi, zawroty głowy,
- zaburzenia gospodarki hormonalnej,
- przewlekłe bóle głowy, migrena,
- bóle mięśni i stawów,
- zaburzenia nastroju (depresje, lęki, ADHD).
Jeśli wydaje ci się że któreś z powyższych objawów notorycznie pojawia się u ciebie, najlepiej zastosuj dietę eliminacyjną, odstawiając gluten na ok. 2-3 tygodnie, a po tym czasie z powrotem wprowadzić go do swojej diety. Pozwoli ci to zaobserwować, jaki wpływ ma gluten na uporczywe objawy. Jeśli okaże się, że po odstawieniu glutenu dolegliwości ustępują bądź są łagodniejsze, warto skonsultować to z lekarzem i ustalić dalsze działania. Pamiętaj tylko, że aby zaobserwować zmiany zachodzące w twoim organizmie, należy wyeliminować gluten w 100%.