Żywe kultury bakterii zawarte w paście miso wspomagają system trawienny.
Niepasteryzowana pasta miso zawiera całe bogactwo przyjaznych dla systemu trawiennego bakterii.
Ten sam enzym, którego używa się w procesie fermentacji przy produkcji samej pasty miso, pomaga strawić bogaty w miso posiłek oraz zwalcza powodujące alergie substancje.
Niepasteryzowane miso działa jak tonik na nasz system trawienny, a żywe kultury bakterii (te same co w jogurtach), które obficie w nim występują, mają korzystne oddziaływanie na zdrowie. Bakterie wytwarzają środowisko zasadowe dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu.
Żywe kultury bakterii pomagają także w walce z zaparciami i nietolerancją na laktozę, a także tradycyjnie leczą choroby popromienne.
Pastę miso powinno się dodawać na koniec gotowania by nie niszczyć cennych bakterii.
Uwaga jednak przy drożdżycy (candida albicans), gdyż enzymy miso mogą wspierać wzrost tych pasożytów.