Pszczoły tracą zdolność do zapamiętywania, co utrudnia dostęp do pożywienia i uniemożliwia zapylanie upraw
Kolejne dwa badania przeprowadzone przez oddzielne ośrodki badawcze w Wielkiej Brytanii dowodzą, że pestycydy mają negatywny wpływ na mózg pszczół, ograniczając ich funkcje poznawcze
Badania przeprowadzone na University of Dundee (Szkocja) i opublikowane w Nature Communications dowodzą, że dwie klasy pestycydów, mianowicie pestycydy z grupy neonikotynoidów oraz pestycydy fosforoorganiczne, uszkadzają mózg pszczół wpływając na ich zdolność uczenia się i zachowanie. Co ważniejsze, stężenie obu pestycydów brane pod uwagę w badaniach było TAKIE SAME jak to, z którym mają styczność pszczoły w ulu, lub podczas poszukiwania jedzenia.
Podobne badania, opublikowane w Journal of Experimental Biology, przeprowadzili Anglicy z Newcastle University. Również i oni doszli do wniosku, że te same klasy pestycydów, uszkadzają pamięć pszczół – owady nie potrafią zapamiętać zapachu kwiatów, które dostarczają im pożywienia.
Pestycydów z grupy neonikotynoidów używa się do spryskiwania m. in. pól rzepaku, canoli i kukurydzy w celu ochrony przed szkodnikami. Pestycydów fosforoorganicznych, tutaj kumafos, używa się m. in. do zwalczania roztoczy w koloniach pszczół miodnych.
Jedna na pięć pszczół w styczności z pestycydami nie jest zdolna do uczenia się czyli nie może rozpoznać lub znaleźć drogi do kwiatów. Ma to wpływ nie tylko na całe kolonie pszczół (pszczoły nie znajdują pożywienia, a zatem nie przynoszą go do uli), ale i na uprawy, które zależne są od zapylenia. Wg Organizacji ds Żywności i Ronictwa Narodów Zjednoczonych, pszczoły odpowiedzialne są za zapylanie 71% światowych upraw - 90% żywności na świecie pochodzi z tych upraw.
Mimo tak twardych dowodów UE nie zdobyła się na tymczasowy zakaz stosowania szkodliwych pestycydów.
Pestycydy fosforoorganiczne mają długa listę jeśli idzie o szkodliwy wpływ na zdrowie, również człowieka. Wcześniejsze badania mówiły już o tym, że pestycydy fosforoorganiczne uszkadzają pamięć i układ nerwowy, powiązane są z ADHD u dzieci i są zwłaszcza niebezpieczne dla płodu i dzieci, u których dopiero co rozwija się układ nerwowy. Warto pamiętać, że żywność ekologiczna chroni dzieci przed pestycydami fosforoorganicznymi, a oleje z upraw ekologicznych chronią nie tylko nasze zdrowie, ale i całe środowisko, w tym pszczoły.