newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Poznaj produkty, które zadbają o twoją skórę zimą.

15.02.2018
Poznaj produkty, które zadbają o twoją skórę zimą.

Mimo że tegoroczna zima nie przyniosła ekstremalnych temperatur i opadów, to dla naszej skóry i tak stanowi ciężki okres. Przez mróz, wiatr, suche powietrze (także w domach) oraz coraz bardziej dokuczliwy smog, nasza skóra zaczyna wyglądać na zmęczoną i nabiera szarej barwy. Większość z nas stosuje zapewne jakieś doraźne kosmetyki, ale mało kto wie, że ten problem może rozwiązać wizyta w warzywniaku. Podpowiemy ci, co jeść zimą, aby nasza skóra zachowała blask i zdrowy wygląd mimo niesprzyjającej aury.

Marchewka

Jej intensywnie pomarańczowy kolor to zasługa beta-karotenu, prekursora witaminy A. Organizm przetwarza karotenoidy w witaminę A, a ta trafia do wszystkich komórek, w tym skóry. Służy układowi odpornościowemu i jest niezbędna, by wszystkie procesy odnowy skóry przebiegały prawidłowo. Jest silnym antyoksydantem, zwalcza wolne rodniki, które powodują uszkodzenia komórek. Działa też ochronnie przeciwko promieniowaniu UV, które zimą też jest groźne. Beta-karoten nadaje cerze zdrowy odcień i rozświetla twarz. Pomaga zregenerować komórki skóry, a tym samym przyczynia się do produkcji kolagenu, który jest odpowiedzialny za jędrność naszej skóry. Dlatego polecamy szklankę soku z marchwi jako codzienną dawkę serum na przywrócenie blasku zimowej cery.

Brokuł

Zawartość chlorofilu i karotenoidów zapewnia cerze działanie antyoksydacyjne. Dodatkowo w brokułach znajdują się flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne. W tym warzywie znajdziesz również wiele mikroelementów: wapń, magnez, żelazo, cynk, do tego witaminy: C, K, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Brokuł jest bardzo korzystny dla skóry.

3xP, czyli papryka, pomarańcza i pietruszka

Te trzy produkty mają jeden wspólny mianownik – witaminę C, która jak wiadomo, wzmacnia odporność, ale jest też niezbędna w procesie produkcji kolagenu. Jeśli więc zależy ci na opóźnieniu procesów starzenia, powinnaś wzbogacić swoją dietę o te trzy składniki.

Płatki owsiane

 Zawierają błonnik, który usprawnia trawienie, poprawia perystaltykę jelit i pozbywanie się toksyn z organizmu. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit, co przekłada się na lepszą kondycję organizmu i skóry. Co ważne, płatki owsiane pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Można je stosować także jako składnik maseczki na twarz. Dzięki nim skóra będzie nawilżona i bez podrażnień.

Soja

Soja to roślina strączkowa, świetny (i smaczny) zamiennik mięsa. Jak wpływa na skórę? Zawiera izoflawony, w tym fitoestrogeny, które pomagają walczyć ze zmarszczkami i zmniejszają reakcje zapalne. W asortymencie sojowym znajdziemy: mleko sojowe, kotlety lub tofu, płatki i wiele innych. Soja urozmaici dietę i będzie sprzymierzeńcem w walce o zdrową cerę.

Zielona herbata, matcha

Zawiera antyoksydanty i polifenole o bardzo wysokiej skuteczności w walce z wolnymi rodnikami tlenowymi. Wolne rodniki powstają jako produkt uboczny przemiany materii, są to silnie aktywne cząsteczki, które powinny być usuwane z organizmu, bo inaczej mogą prowadzić do problemów z gojeniem skóry, utratą jędrności i szybszym starzeniem. Zielona herbata redukuje także cienie pod oczami przez stymulowanie mikrokrążenia. Zawarte w niej katechiny mają właściwości ściągające, więc warto użyć esencji z tej herbaty jako tonik do twarzy.

Czas zimy powoli dobiega końca, warto jednak zadbać o swoją cerę, aby przywitać wiosnę z uśmiechem na pełnej blasku i świeżości twarzy.

Polecamy:

Soja pełna bio

Płatki owsiane bezglutenowe bio