Antocyjany, błonnik i witamina E
Ryż czarny pełnoziarnisty charakteryzują krótkie czarne ziarenka, ma lekko orzechowy smak, jest bardzo aromatyczny i kleisty. W przeszłości czarny ryż był "ryżem zakazanym", za kradzież w wielu krajach Azji płaciło się życiem, przeznaczony był wyłącznie dla cesarza.
Dziś ryż czarny zaliczany jest do tzw. "superfoods". Jest bogaty w składniki odżywcze, zawiera 18 aminokwasów, żelazo, cynk, miedź, karoten. Głęboka czerń ziarna dzięki wysokiej zawartości antocyjanów (pigmentów roślinnych o silnych właściwościach antyoksydacyjnych) przechodzi po ugotowaniu w purpurę.Według badań przedstawionych na 240 Narodowym Spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego (ACS), „jedna łyżka otrąb czarnego ryżu zawiera więcej przeciwutleniaczy w postaci antocyjanów niż łyżka jagód". Ziarno ryżu czarnego ma więcej błonnika i witaminy E niż ziarno ryżu białego, mniej za to cukru i sodu. Udowodniono, że antocyjany obniżają ryzyko zachorowania na raka i choroby serca, wpływają korzystnie na wzrok, układ krążenia oraz pamięć.
Ryż czarny warto namoczyć przed gotowaniem (nawet do kilku godzin). Polecany jako dodatek do obiadu, składnik sushi, sałatek i puddingów na bazie mleczka kokosowego.
Kopalnia wiedzy na temat właściwości ryżu czarnego na stronie blackrice.com