Ryż słodki (kleisty) może stanowić substytut dla ryżu pełnoziarnistego, ale może równie dobrze zostać wykorzystany przy przygotowaniu ciepłych śniadań, gdy znudziły się już nam płatki lub do przygotowania zup-kleików kiedy mamy problemy z trawieniem normalnych pokarmów.
Słodki ryż może stanowić urozmaicenie diety zbożowej. Ryż słodki, jak wskazuje na to sama nazwa, charakteryzuje się słodkawym posmakiem oraz lepkością po rozgotowaniu.
Doskonale nadaje się do przygotawania ciepłych śniadań na słodko, a także jako podstawa zdrowych deserów. Polecany jest wszędzie tam, gdzie w trosce o zdrowie nasze lub dziecka, chcemy zastąpić cukier naturalnie słodkimi ekologicznymi owowcami suszonymi i zbożami.
W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej mówi się, że słodki ryż jest bardzo odżywczy.
Polecany dla alergików, osób nietolerujących glutenu, zmarźlaków, a także dzieci (wywary z rozgotowanego ryżu mogą być stosowane już od pierwszego roku życia).