Badania przeprowadzone przez naukowca z Harvardu potwierdziły to, co chińczycy wiedzą od dawna: skrobia kuzu zmniejsza łaknienie na alkohol oraz spustoszenie jaki alkohol poczynił w organizmie.
Niedawne badania przeprowadzone z użyciem skrobi kuzu skupiły się wokół problemu związanego z alkoholem. Harvardzki badacz Wing-Ming Keung udał się do Chin, w celu zdobycia informacji na temat leczenia chronicznego alkoholizmu przy pomocy skrobi kuzu przez chińskich lekarzy. W czasie pobytu w Państwie Środka Keung przeprowadził wywiad wśród 30 lekarzy i zbadał ponad 300 przypadków. Keung stwierdził: „We wszystkich tych przypadkach lekarstwo (napój z korzenia kuzu i innych ziół) przyniosło oczekiwane rezultaty zarówno pod względem kontrolowania i zmniejszenia pociągu do alkoholu, jak i w poprawie funkcjonowania organów, na które wpływ miał alkohol. Chińscy lekarze nie odnotowali żadnych skutków ubocznych.”
Po powrocie na Harward Keung kontynuował własne badania, które potwierdziły to, co odkrył w Chinach. Mianowicie, skrobia kuzu może powstrzymać nie tylko łaknienie na alkohol, ale także zminimalizować spustoszenie jakie alkohol poczynił w ciele.
Warto poczytać: skrobia kuzu zmniejsza migrenę i obniża wysokie ciśnienie; kuzu leczy wenętrzne gorąco