Dieta bogata w warzywa może być jednym z czynników obniżających ryzyko rozwoju Alzheimera, twierdzą amerykańscy naukowcy.
Amerykańscy naukowcy odkryli, że dieta bogata w nienasycone tłuszcze, które występują w warzywach i wysokiej jakości olejach, może zmniejszyć ryzyko choroby.
W pierwszym etapie badań naukowcy z Rush-Presbyterian-St. Luke's Medical Centre w Chicago przebadali 815 osób w wieku 65 lat i więcej w okresie 4 lat. Na początku nikt z ochotników nie był chory na Alzheimera, ale pod koniec eksperymentu 131 miało symptomu choroby.
Badacze odkyli, że ryzko zachorowalności było większe wśród tych, którzy spożywali duże ilości tłuszczy nasyconych występującyvh głównie w mięsie i nabiale.
Ludzie, którzy spożywali duże ilości kwasów nasyconych byli 2,3 raza bardziej narażeni na wystąpienie symptomów choroby niż ci, których dieta była bogata w tłuszcze nienasycone.
Kierowniczka badań, dr Martha Clare Morris powiedziała, że studia sugerują, iż dieta bogata w tłuszcze nienasyscone i uboga w tłuszcze nasycone może zwiększyć poziom dobrego cholesterolu i obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
Więcej na