newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Wzrost liczby producentów ekologiczncyh w Polsce

01.03.2012

Mimo objaw kryzysu, w kraju stale rośnie liczba gospodarstw ekologicznych. W porównaniu do 2010 - w 2011 wzrost wynósł ok. 14%

Od 2004 r. można zaobserwować stały wzrost liczby producentów ekologicznych, a każdy kolejny rok to wzrost w stosunku do roku poprzedniego.

Rok 2011 także nie jest wyjątkiem. W porównaniu do 2010 r., liczba producentów ekologicznych w Polsce wzrosła o ok. 14% oraz 267 przetwórni ekologicznych – wynika na najnowszego raportu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).

Dane obejmujące okres do 30 września 2011 wskazują, że najwięcej producentów ekologicznych było w województwach: zachodniopomorskim (3 037) i  warmińsko-mazurskim (3 064) a najmniej opolskim (93).


Ogólnie liczba producentów ekologicznych w Polsce na ten czas wyniosła 24 416. Dla porównania liczba producentów ekologicznych w grudniu 2011 wynosiła 20 956
98% z tego stanowią producenci rolni. Pozostali producenci ekologiczni zajmują się sprowadzaniem towaru z zagranicy.


Wzrasta również stale powierzchnia upraw ekologicznych, przy czym wzrost ten wynosił ok. 10 %. W 2011 r. powierzchnia użytków rolnych uprawianych ekologicznymi metodami produkcji wynosiła 573 687,09 ha, z czego 357 251,09 ha stanowiła powierzchnia ekologicznych użytków rolnych po zakończonym okresie konwersji, a 216 436,0 ha powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w okresie konwersji. W 2011 r. największa powierzchnia ekologicznych użytków rolnych (łącznie) była w województwach: zachodniopomorskim (119 349,65 ha), warmińsko-mazurskim (109 195,17) oraz podlaskim (48 884,93 ha).

Szacuje się, że w kraju popyt na produkty ekologiczne w 2010 roku zwiększył się o jakieś 15-20%.

Niestety Polsce ciągle daleko do zamożniejszych, a także często bardziej świadomych, sąsiadów z Zachodu. I choć ogólny rozwój cieszy to nie może umknąć uwadze także i to, że udział produktów ekologicznych w rynku żywności wynosi zaledwie 1%, a statystyczny Polak wydaje na nie rocznie ok. 3 euro, (dla porównania średnia dla Europy Zachodniej to 100 euro).

Żródło

IJHARS