newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Zdrowa żywność może zmniejszyć o połowę liczbę przypadków zachorowań na raka

04.02.2014

Ludzie ciągle uważają, że dieta nie ma wpływu na rozwój raka. Jednak wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) to właśnie dieta i zdrowy styl życia, mogą zmniejszyć o połowę liczbę przypadków zachorowań na raka w skali globalnej.

Według Raportu przeprowadzonego przez Światową Organizację Zdrowia, głównymi czynnikami mającymi wpływ na rozwój raka są;

- palenie

- zakażenia

- alkohol

- otyłość i brak aktywności ruchowej

- napromieniowanie, zarówno słoneczne jak i przeprowadzane przed zabiegami lekarskimi

- zanieczyszczenie powietrza i inne czynniki środowiskowe 

- późne rodzicielstwo, posiadanie mniejszej ilości dzieci i unikanie karmienia piersią

Mit genów

Niestety ciągle pokutuje przeświadczenie, że raka nie da się uniknąć. Z badań przeprowadzonych na Brytyjczykach przez World Cancer Research Fund (WCRF) wynika, że aż 49% ankietowanych nie widzi związku między rozwojem raka a dietą. 30% respondentów woli geny obwiniać o raka, podczas gdy wg WCRF co najwyżej 10 % przypadków zachorowania na raka spowodowanych jest genami.

Już teraz w samej Wielkiej Brytanii można by uniknąć nawet 30% zachorowań na raka, tylko poprzez wprowadzenie odpowiedniej, zdrowej diety i zdrowego stylu życia.

Zdrowa żywność przeciwdziała rakowi

Społeczeństwo ciągle jednak zamiast owoców, warzyw i pełnoziarnistych zbóż, wybiera czerwone i przetworzone mięso, cukier i produkty naszpikowane chemią, które mają bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Choć lekarze i dietetycy o dawna przestrzegają przed skutkami nieodpowiedniej diety, to brak czasu i lenistwo podpowiadają nam niewłaściwe wybory żywieniowe. Udowodniono już niejednokrotnie, że żywność roślinna (owoce, warzywa oraz pełnoziarniste produkty zbożowe) ma ogromny wpływ na zapobieganie rozwoju komórek nowotworowych (ogromną zasługę w propagowaniu żywności roślinnej i jej pozytywny wpływ na zdrowie odegrał prof. Campbell, z którego poglądami można zapoznać się dzięki lekturze „Nowoczesne zasady odżywiania”). Natomiast żywność niskiej jakości, przetworzona, z dużą ilością sztucznych dodatków, soli i cukru oraz czerwone mięso wręcz przyczyniają się do rozwoju raka.

Obecnie na świecie rocznie na raka choruje 14 milionów ludzi. Szacuje się w ciągu kolejnych 20 lat liczba ta wzrośnie do 24 milionów, z których połowa przypadków mogłaby być unikniona, tylko za pomocą odpowiedniej diety i prowadzenia zdrowego trybu życia.