Jeśli cierpimy z powodu podwyższonego ciśnienia, istnieje parę zaleceń żywieniowych, które pozwolą nam uporać się z kłopotem.
Dobrze jest dostosować się do diety ubogiej w tłuszcze nasycone i mięso, a bogatej w owoce i warzywa. Dzięki takiej diecie, dostarczymy organizmowi wielu cennych składników odżywczych, w tym potasu.
Istnieje wiele badań, które dowodzą, że potas obniża ciśnienie krwi.
Badania przeprowadzone prawie 20 lat temu i opublikowane w Circulation, w których wzięło udział prawie 30 tys. mężczyzn dowodzą, że u tych, którzy spożywali mniej niż 2,4g potasu dziennie o 50 % wzrastało ryzyko podwyższonego ciśnienia krwi niż u tych, którzy spożywali co najmniej 3,6 g potasu dziennie.
Inne badania przeprowadzone w 2009 r. i opublikowane w Archives of Internal Medicine dowodzą, że spożycie potasu przy jednoczesnym obniżeniu sodu jest skuteczne w zwalczaniu nadciśnienia. Badania objęły 3 tys. ochotników, którzy odpowiedzieli na kwestionariusz i oddali próbki moczu do analizy.
U badanych, którzy mieli najwyższy poziom sodu i najniższy potasu, o 50% spadło wzrastało ryzyko podwyższonego ciśnienia krwi niż u uczestników badań, którzy mieli najniższy poziom sodu a najwyższy potasu.
Bogate źródło potasu to między innymi owoce suszone i orzechy.
Morele 1500mg
Figi 1010 mg
Pestki dyni 919 mg
Sułtanki 800 mg
Orzechy laskowe 781 mg
Słonecznik 689 mg
Daktyle 656 mg