Jeśli spodziewacie się potomka, warto zadbać o to co na talerzu, gdyż zdrowa dieta zapobiega przedwczesnemu porodowi
Pierwsze tego typu badania, których wynika, że zdrowa i zbalansowana dieta chroni przed przedwczesnym porodem, zostały opublikowane przez naukowców z Uniwersytetu w Ghotenburgu, Sahlgrenska University Hospital i Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego.
Badania zostały opublikowane w BMJ
Przeanalizowano dane dotyczące diety, stylu życia, aktywności fizycznej, wykształcenia, palenia i picia oraz liczby dzieci ponad 66 tys. Norweżek spodziewających się potomka w latach 2002 – 2008.
Zdrowa dieta obniża ryzyko o 15%
Wyniki badań pokazały, że kobiety odżywiające się zdrowo, których dieta opierała się głównie o warzywa, owoce, ziarna zbóż, ryby oraz wodę, średnio o 15% ponosiły mniejsze ryzyko przedwczesnego porodu, w porównaniu do tych kobiet, których dieta obfitowała w przetworzone produkty, fast food, białe pieczywo oraz słodycze (tzw. zachodnia dieta).
Lekarz med. Linda Englund-Ögge stwierdziła, że kobiety ciężarne mają wiele powodów po to, aby sięgać po warzywa, owoce, nieprzetworzone ziarna zbóż oraz niektóre gatunki ryb. Niemniej jednak są to pierwsze tego typu badania porównawcze, z których niezbicie wynika, że zdrowa żywność i zbalansowana dieta zmniejszają ryzyko przedwczesnego porodu.
Zdrowa dieta a żywność ekologiczna
Przy okazji tych badań warto pamiętać, aby, co jest zwłaszcza ważne w przypadku kobiet ciężarnych i dzieci, zadbać o jakość pożywienia. Choć w badaniach nie wzięto pod uwagę żywności ekologicznej (już sam fakt wyboru tzw. zdrowej żywności wpłynął pozytywnie na ciążę), to dobrze jest również zadbać jakość. Produkty ekologiczne są nie tylko smaczniejsze, ale przed wszystkim pozbawione szkodliwych pestycydów i herbicydów (środków ochrony roślin zwalczających szkodniki), które są niebezpieczne zwłaszcza dla matek i dzieci. Należy przy tym się wystrzegać upraw GMO, gdyż silne toksyny, którymi polewa się takie uprawy w celu zabicia szkodników, przedostają się do organizmu matek i dzieci. Doradcy prezydenta Stanów Zjednoczonych (głównego producenta żywności genetycznie modyfikowanej), a także amerykańscy pediatrzy zalecają żywność ekologiczną.
Powiązane artykuły: Zdrowa żywność może zmniejszyć o połowę liczbę przypadków zachorowań na raka; Kobiety w ciąży mogą jeść orzechy