newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Czekolada może wspomóc leczenie Alzheimera

26.06.2014

Wyciąg z kakaowca, może zapobiegać zanikom pamięci

Czekolada bogata jest w przeciwutleniacze zwane flawonoidami, należące do klasy polifenoli. Wiadomo, że polifenole zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera. 

Alzheimer polega na patologicznej nadprodukcji proteiny beta-amyloid (Aβ), która tworzy lepkie grudki (oligomery) wokół synaps, co prowadzi do zaburzeń pamięci. Oligomery Aβ powodują także stany zapalne, w efekcie których, organizm niszczy własne komórki mózgu.

Kakao lavado najwięcej flawonoidów

Badania przeprowadzone na szczurach laboratoryjnych dowodzą, że wyciągi z kakaowca lavado, zapobiega oligomeryzacji proteiny beta-amyloid (Aβ). Oznacza to, że można zapobiegać takie objawy Alzheimera, jak zaniki funkcji kognitywnych (pamięci).

Kakao lavado różni się od pozostałych tym, że poddaje się go minimalnemu przetworzeniu. Ziarna kakao lavabo poddawane są tylko płukaniu, ale nie fermentowaniu. Dlatego ma największą zawartość polifenoli i flawonoidów ze wszystkich rodzajów kakao.

Badania zostały opublikowane w Journal of Alzheimer’s Disease

Kakao a pamięć

Idealnie byłoby przerzucić się na spożywanie surowego kakao, ale w tym też musi być przyjemność. Pamiętajmy, że w innych badaniach nad wpływem czekolady na poprawę funkcjonowania mózgu, badano czekoladę gorzką, bez uwzględniania określonego typu kakao. Dlatego jeśli nie chcemy rezygnować z czekolad, wybierajmy te z dużą zawartością kakao, co najmniej 80% (wszystkie inne czekolady to raczej z cukier z domieszką kakao). Oczywiście sięgamy po czekolady ekologiczne, wtedy mamy pewność, że to co spożywamy jest zdrowe.

Wybierając kakao (mamy tu na myśli czyste 100% kakao) zwrócimy uwagę, czy nie zostało one poddane działaniu zasad. Takie postępowanie zwiększa walory smakowe, ale zmniejsza zawartość flawonoidów, które obniżają ciśnienie krwi, zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL i sprzyjają rozluźnianiu tętnic. Takie kakao można używać jako dodatek do śniadań dla dzieci, by zachęcić je do posiłku, lub po wymieszaniu z napojem zbożowym (sojowy, ryżowym lub orkiszowym) zapewnią zdrowy, odświeżający szare komórki napój.

Czekoladę lubią bakterie jelitowe

Jeśli jeszcze szukacie więcej argumenetów za jedzeniem czekolady, poczytajcie więcej dlaczego czekolada jest zdrowa i kto jeszcze, oprócz was, ją lubi ;-)

Bauckhof - Ciasto czekoladowe Murzynek bezglutenowe bio.

Bauckhof - Musli z czekoladą bezglutenowe bio 300g 

Pizca del Mundo - Czekolada na gorąco orzechowa Talamanca bio 250g

akceptuję

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz działań marketingowych - zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.