newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Orzechy włoskie obniżają ciśnienie krwi

13.08.2014

Orzechy włoskie są niezbędne w diecie osób narażonych na choroby sercowo-naczyniowe

Wielokrotne badania przeprowadzone na przestrzeni 20 lat, potwierdziły zdrowotne działanie orzechów włoskich w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. Niejednokrotnie naukowcy udowodnili, że orzechy włoskie obniżają poziom złego cholesterolu LDL (low density lipoprotein) od 9 do 16%, a także ciśnienie krwi (rozkurczowe ciśnienie krwi o 2-3 mm Hg). Zarówno cholesterol LDL jak i podwyższone ciśnienie krwi uważane są za główne przyczyny chorób sercowo-naczyniowych.

Oprócz zdolności obniżania cholesterolu LDL, orzechy włoskie poprawiają również funkcje endothelial, obniżają stres oksydacyjny oraz zmniejszają stany zapalne.

Orzechy włoskie, owies i jęczmień

Oprócz orzechów włoskich naukowcy udowodnili, że również owies i jęczmień mają właściwości wymiatania złogów z żył i obniżania poziomu złego cholesterolu LDL. Dlatego w diecie osób z podwyższonym poziomem cholesterolu, ciśnienia krwi, a co za tym idzie, narażonych na choroby sercowo-naczyniowe na stałe powinna zagościć owsianka, orzechy włoskie, jęczmień, ale również len i ryby, które posiadają cenne kwasy omega-3 niezbędne w zapobieganiu chorobom serca. 

Bionica - Płatki owsiane bio 300g
Bionica - Orzechy włoskie bio 100g