newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Owies i jęczmień obniżają poziom cholesterolu

07.08.2014

Rozpuszczalny błonnik zawarty w owsie i jęczmieniu oczyszcza żyły ze złogów i usuwa zły cholesterol

Właściwości owsa i jęczmienia obniżające poziom cholesterolu przypisuje się rozpuszczalnemu w wodzie błonnikowi (beta-glukanowi). Beta-glukan, który znajduje się w owsie i jęczmieniu, skupił uwagę dietetyków i naukowców ze względu na właściwości obniżające cholesterol i czyszczenia żył ze złogów. 

Wyniki badań obejmujące okres 13 lat potwierdzają, że dziennie spożywanie 3 g rozpuszczalnego błonnika pochodzącego z owsa, obniża poziom LDL (złego cholesterolu) od 5 do 10% u osób z normalnym i podwyższonym poziomem cholesterolu. Średnio konsumpcja owsa wiązana jest z 5% i 7% obniżeniem odpowiednio całkowitego i złego (LDL) cholesterolu. 

Już w 1997 r. amerykańska FAD (Food and Drug Administration) potwierdziła zdrowotne właściwości beta-glukanu pochodzącego z owsa oraz to, że obniża on poziom cholesterolu i ryzyko chorób serca. Podobnie postąpiła Joint Health Claims Initiative (JHCI) ze Zjednoczonego Królestwa, która uznała obniżające poziom cholesterolu właściwości błonnika zawartego w owsie.

Owies i jęczmień ten sam błonnik

Niemniej jednak bata-glukan nie tylko znajduje się w owsie, ale również w jęczmieniu. Do tej pory nie było wiadomo, czy źródło beta-glukanu ma znaczenie, tj. czy tylko błonnikowi pochodzącemu z owsa można przypisywać spadek poziomu cholesterolu. Badania przeprowadzone na chomikach syryjskich sugerują, że tak nie jest. Zarówno u chomików karmionych błonnikiem pochodzącym z owsa jak i błonnikiem pochodzącym z jęczmienia poziom LDL (złego cholesterolu) obniżył się.  

Owsianka na śniadanie

Wydaje się, że nie ma lepszej alternatywy na śniadanie niż prawdziwa owsianka z płatków owsianych. Taką owsiankę (oczywiście gotowaną na wodzie, ewentualnie napoju zbożowym) podajemy z owocami suszonymi i pestkami. Jeśli jednak nie lubimy słodkich śniadań można wypróbować owsiankę na słono (gotujemy owsiankę na wodzie i dodajemy szczyptę soli). Taką słoną owsiankę przystrajamy pestkami, nasionami, orzechami, polewamy jeszcze jakimś zdrowym dla serca tłuszczem (np. oliwą z oliwek) i zdrowe sycące śniadanie mamy gotowe. Można również sięgnąć po cały owies lub jęczmień (zawsze całości pokarmowe są bardziej wartościowe niż płatki) i po ugotowaniu przygotowywać z niego śniadania, stosować jako dodatek do zup lub drugich dań.

Bionica - Jęczmień pełnoziarnisty bio 500g
Bionica - Owies pełnoziarnisty bio 500g