newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Sferemntowany ryż - koji obniża poziom cholesterolu

09.09.2013

Drożdże koji wyhodowane na sferemntowanym ryżu obniżają cholesterol

Koji to jasno-czerwony ryż sfermentowany, który dzięki drożdżom (Monascus purpureus) otrzymuje charakterystyczną barwę. Sfermentowany ryż - koji jest bardzo popularny w kuchni Japońskiej oraz w makrobiotyce. Zaczyn koji dodaje się zarówno do pasty miso jak i sake.

Koji zawiera związki zwane monacolins, które mają zdolność do powstrzymywania syntezy cholesterolu.

W badaniach opublikowanych w BMC Alternative and Complimentary Medicine naukowcy odkryli, że wśród uczestników badań przyjmujących koji, poziom złego (LDL) jak i całkowitego cholesterolu obniżył się w porównaniu do grupy przyjmującej placebo, odpowiednio o 22% i 15%.

Dodatkowo, przyjmowanie koji u 5 ochotników spowodowało obniżenie ryzyka choroby sercowo-naczyniowej. W badaniu uczestniczyło 52 lekarzy wraz z małżonkami, których cholesterol wynosił 200 miligramów na 100 mililitrów.  

W Japonii termin koji oznacza „ziarno lub fasolka pokryta kulturą drożdży” i jego tradycja sięga 300 p.n.e. W kuchni chińskiej koji używano jako naturalnego czerwonego barwnika. W TMC  od 800 r. n.e.  używane jest w celu dodania energii, poprawienia trawienia i odzywce a krwi.