Jęczmień według tradycyjnej medycyny chińskiej (TMC) ma naturę chłodną, smak słodki i lekko słony. Jęczmień oddziaływuje na Śledzionę, Żołądek i Pęcherz Moczowy, odżywia Krew i reguluje pracę Płynów (zapobiega obrzękom), nawilża oraz usuwa nadmiar gorąca. Jest to ważna informacja dla osób ze skłonnościami do gorąca, którym podaje się jęczmień przy zapaleniu pęcherza moczowego i cukrzycy (cukrzyca w TMC nazywa jest też „małą suchością”). Osoby z nadmiarem jang i niedoborem jin cierpiące z powodu zapalenia pęcherza lub prostaty powinny wypijać od pół do jednego litra wywaru z jęczmienia*.
Zarówno kiełkujący jęczmień jak i prażony (prażenie polecamy osobom ze słabszym układem trawiennym, a także jeśli chcemy, aby zboże było bardziej zasadotwórcze) używany jest jako środek wspomagający trawienie oraz poprawiający samopoczucie.
Prażony jęczmień leczy rozwolnienia. Ponadto wywar z pełnego ziarna prażonego jęczmienia, który usuwa zmęczenie i wspomaga trawienie, może zastąpić kawę.
*Przepis na wywar z jęczmienia z „Zupy wzmacniające wg pięciu przemian”
jęczmień, woda, słód jęczmienny
Woda i jęczmień 1:8 doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż ziarno jęczmienia zmięknie. Odkładamy jęczmień do użycia np. w postaci drugiego dania, a sam wywar z jęczmienia dosładzamy słodem jęczmiennym i wypijamy.
Bionica - jęczmień pełnoziarnisty bio
Źródło