Niepasteryzowane miso to tradycyjny produkt w kuchni makrobiotycznej, którego zdrowotne właściwości są szeroko wykorzystywane w Oriencie. Tylko niepasteryzowane miso zachowuje swoje przyjazne dla zdrowia właściwości, dzięki zamieszkującym je żywym kulturom bakterii.
Tradycyjna zupa z pasty miso nadal pita codziennie na czczo, w niektórych częściach Japonii i Chin, wiązana jest z długim i zdrowym życiem. Nie dość, że zupa z miso jest zasadotwórcza, to na dodatek zmniejsza poziom zakwaszenia organizmu, spowodowanego nadmiernym spożyciem mięsa, cukru, alkoholu czy tytoniu.
Ponadto wiele ze swoich zdrowotnych właściwości miso zawdzięcza flawonoidom (przeciwutleniaczom pochodzącym z soi).
Tradycyjnie niepasteryzowanego miso używa się jako ochrony przed nowotworami, przy problemach z trawieniem, zatruciu tytoniem, obniżonym libido, a także powszechnie stosuje się w sytuacji napromieniowania, zatrucia metalem, a także alergiom pokarmowym.