Według tradycyjnej medycyny chińskiej (TMC) czereśnie charakteryzują się ciepłą naturą termiczną, smakiem słodkim i są zaliczane do elementu Ziemi. Produkty znajdujące się w elemencie Ziemi powinny stanowić oś naszego jadłospisu więc latem możemy się czereśniami zajadać.
TMC mówi, że czereśnie zwiększają energię Qi, działają korzystnie na śledzionę-trzustkę i zapobiegają mimowolnej utracie nasienia.
Czereśnia jest dobrze znanym środkiem leczniczym na podagrę, artretyzm i reumatyzm. Pomagają przezwyciężyć drętwienie kończyn i paraliż będący skutkiem reumatyzmu. Działanie czereśni w dolegliwościach reumatycznych jest po części związane z usuwaniem przez nie nadmiaru kwasów z organizmu.
Czereśnie leczą zaburzenia związane z zimnem (np. ciągłe odczuwanie chłodu).
Czereśnie zawierają dużo żelaza, dlatego używa się ich do poprawy jakości krwi i anemii.
Powiązane artykuły: Orzechy włoskie zapobiegają popuszczaniu, suchemu kaszlowi i odżywiają mózg; Fasolka adzuki na opuchliznę, trądzik i zatrucia; Fasola mung na zatrucia i gorąco; Słodki ryż wzmacnia Śledzionę i wspiera trawienie.