Coraz więcej ekspertów w dziedzinie zdrowia zaleca żywność ekologiczną, gdyż nie zawiera pestycydów w przeciwieństwie do żywności konwencjonalnej.
Różnica między żywnością ekologiczną a konwencjonalną nie polega wyłącznie na różnicy w wartości odżywczej. Polega ona przede wszystkim na tym, czego żywność ekologiczna nie zawiera, tj. pestycydów.
W rolnictwie ekologicznym, które promuje zgodną ze środowiskiem naturalnym, społecznie i ekonomicznie stabilną produkcję bezpiecznej żywności, nie używa się sztucznych środków ochrony roślin więc szanse, że szkodliwe substancje przenikną do żywości z gleby, wody czy powietrza są znikome.
Dlatego właśnie autorytety w dziedzinie zdrowia, w tym Prezydencki Panel Doradczy, czy Amerykańskie Stowarzyszenie Pediatrów, zalecają żywność ekologiczną. Coraz więcej badań potwierdza, że przejście na żywność ekologiczną eliminuje pestycydy z organizmu dzieci, a 30% rodziców amerykańskich wybierających żywność ekologiczną postępuje tak dlatego, że nie zawiera on szkodliwych substancji.
Także z tego powodu lekarz, ekspert w dziedzinie zdrowia i profesor na Mount Sinai School of Medicine (Nowy Jork) Phil Landrigan przepisuje żywność ekologiczną. „Dla mnie najbardziej przekonywujący argument za żywnością ekologiczną jest redukcja zawartości pestycydów”.