newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Jedz grzyby – będziesz szczuplejsza!

24.04.2013

Badania przeprowadzone przez naukowców amerykańskich dowodzą, że zastępując czerwone mięso grzybami o białych kapeluszach, tracimy wagę.

Badania, opublikowane w FASEB Journal, zostały przeprowadzone w Weight Management Center at Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Badaniami zostały objęte 73 otyłe osoby, które zostały podzielone na dwie grupy. Pierwsza grupa jadła filiżankę grzybów dziennie w zastępstwie mięsa, druga – była na standardowej diecie.

Po roku u uczestników eksperymentu, którzy zastępowali mięso grzybami, spadła waga, obniżył się BMI, obwód w pasie, a także całkowita zawartość tłuszczu w porównaniu do grupy kontrolnej. 

Uczestnicy, którzy pozostali na diecie bogatej w grzyby utrzymali niższą wagę i ważyli mniej niż przed eksperymentem. 

Naukowcy konstatują: „Zastąpienie czerwonego mięsa grzybami w trzech posiłkach w tygodniu, okazało się skuteczną strategią obniżania wagi i wspierania wysiłków osób otyłych lub z nadwagą”.

Grzyby mają niewiele kalorii, sodu i tłuszczu; są jedynym roślinnym źródłem witaminy D, a także potasu, selenu i innych minerałów

Powiązane treści: Prawidłowa mikroflora bakteryjna gwarancją szczupłej sylwetkiSyntetyczne tłuszcze w niskokalorycznych chipsach przyczyną otyłościPraca na zmiany sprzyja tyciu i cukrzycyOtyłość sprzyja rakowi piersi bardziej niż palenie i picieSłodziki powodują otyłość; Amerykanie spożywają mniej kalorii – otyłość rośnie