Badania przeprowadzone przez naukowców amerykańskich dowodzą, że zastępując czerwone mięso grzybami o białych kapeluszach, tracimy wagę.
Badania, opublikowane w FASEB Journal, zostały przeprowadzone w Weight Management Center at Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Badaniami zostały objęte 73 otyłe osoby, które zostały podzielone na dwie grupy. Pierwsza grupa jadła filiżankę grzybów dziennie w zastępstwie mięsa, druga – była na standardowej diecie.
Po roku u uczestników eksperymentu, którzy zastępowali mięso grzybami, spadła waga, obniżył się BMI, obwód w pasie, a także całkowita zawartość tłuszczu w porównaniu do grupy kontrolnej.
Uczestnicy, którzy pozostali na diecie bogatej w grzyby utrzymali niższą wagę i ważyli mniej niż przed eksperymentem.
Naukowcy konstatują: „Zastąpienie czerwonego mięsa grzybami w trzech posiłkach w tygodniu, okazało się skuteczną strategią obniżania wagi i wspierania wysiłków osób otyłych lub z nadwagą”.
Grzyby mają niewiele kalorii, sodu i tłuszczu; są jedynym roślinnym źródłem witaminy D, a także potasu, selenu i innych minerałów.
Powiązane treści: Prawidłowa mikroflora bakteryjna gwarancją szczupłej sylwetki; Syntetyczne tłuszcze w niskokalorycznych chipsach przyczyną otyłości; Praca na zmiany sprzyja tyciu i cukrzycy; Otyłość sprzyja rakowi piersi bardziej niż palenie i picie; Słodziki powodują otyłość; Amerykanie spożywają mniej kalorii – otyłość rośnie