Ten delikatnie słodki, chrupiący i bardzo smaczny orzech jest pełen energii, antyoksydantów, witamin i minerałów, które są niezbędne dla utrzymania zdrowia. Orzech nerkowca, albo "caju" w języku portugalskim, jest jednym z najpopularniejszych składników słodkich jak i pikantnych potraw z całego świata.
Roślina ta pochodzi z Brazylijskich lasów tropikalnych. Dziś jest uprawiana na skalę komercyjną w Brazylii, Wietnamie, Indiach i wielu krajach afrykańskich.
Drzewo nerkowca nosi liczne owoce w kształcie jabłka nazywane „fałszywymi owocami” nerkowca lub „jabłkami nerkowca”. Rzeczywisty orzech nerkowca jest mocno umocowany na dolnym końcu nerkowca-jabłka. Są to nasiona, w kształcie fasoli, wyposażone w twardą zewnętrzną powłokę otaczającą pojedyncze jadalne jądro. Zewnętrzna powłoka orzecha jest otoczona żywicą fenolową, która jest silnie żrącą toksyną drażniącą skórę. W procesie przetwarzania, ta zewnętrzna powłoka jest wypalana, w celu zniszczenia żywicy, a dopiero potem są pobierane jadalne nasiona nerkowca – orzechy.
Ten ciężki proces wydobycia orzecha z jego trującej powłoki opłaca się ponieważ znane nam są jego liczne wartości odżywcze:
-Orzechy nerkowca są bogate w kalorie. 100 g orzechów dostarcza 553 kalorii.
-Są pełne błonnika, witamin, minerałów i licznych fito-chemikaliów, które pomagają chronić organizm przed chorobami i nowotworami.
-Są one bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy oraz kwas palmitololejowy. Te kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć szkodliwy cholesterol LDL, jednocześnie zwiększając poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi. Badania naukowe wskazują, że dieta śródziemnomorska, która jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomaga zapobiegać chorobie wieńcowej i udarom.
-Orzechy nerkowca są źródłem licznych minerałów, zwłaszcza manganu, potasu, miedzi, żelaza, magnezu, cynku i selenu, skoncentrowanych w tych orzeszkach. Garść orzechów nerkowca dziennie w diecie zapewni wystarczającą ilość tych minerałów i może pomóc w zapobieganiu chorób wywołanych przez ich niedobór.
-Nerkowce są również bogate w wiele istotnych witamin, takich jak kwas pantotenowy (witamina B5), pirydoksyna (witamina B-6), ryboflawina i tiamina (witamina B-1). Między innymi te witaminy są niezbędne do metabolizmu białka, tłuszczu i węglowodanów na poziomie komórkowym.
-Posiadają również małą ilość antyoksydantu który posiada przeciwutleniające i ochronne funkcje filtrowania promieni UV i zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej w oku w podeszłym wieku.
Orzechy nerkowca są dostępne w Polsce przez cały rok. W sklepach można znaleźć surowe, solone, słodzone lub kandyzowane orzechy. Podczas zakupu wybieraj takie, które charakteryzują się jasnym, kremowo-białym kolorem, są zwarte, jednolite i ciężkie. Powinny one być wolne od pęknięć, pleśni i plam, a z pewnością nie powinny mieć zjełczałego zapachu. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce. W takich warunkach mogą przetrwać od 4 do nawet 12 miesięcy.
Zastosowanie:
- łącząc nerkowce z innymi bakaliami stworzymy zdrową przekąskę,
- doskonale smakują połączone ze zdrowymi warzywami smażonymi,
- orzechy nerkowca z odrobiną syropu klonowego stanowią idealną posypkę do gorących zbóż,
- można też samemu zrobić pyszne masło orzechowe z nerkowców lub stosować nerkowce jako dodatek do licznych ciast, deserów a nawet lodów.
Wypróbuj nerkowce i inne orzechy w swoim menu: