Orzechy włoskie są najzdrowsze spośród wszystkich orzechów i powinny stanowić nieodłączny składnik diety, donoszą amerykańscy naukowcy.
Orzechy włoskie zawierają najwyższy poziom przeciwutleniaczy w porównaniu do pozostałych orzechów twierdzą naukowcy z Pensylwanii. Wszystkie orzechy mają bogate właściwości odżywcze. Niemniej jednak same orzechy włoskie są zdrowsze od orzechów pekan, migdałów, orzeszków ziemnych i pistacji.
Dr Joe Vinson z Uniwersytetu w Scranton przestudiował poziom przeciwutleniaczy w dziewięciu różnych gatunków orzechów. Orzechy włoskie zawierają dwukrotnie więcej przeciwutleniaczy niż pozostałe orzechy. Co więcej, jakość i moc przeciwutleniaczy pochodzących z orzechów włoskich była większa w porównaniu do pozostałych orzechów.
Orzechy włoskie i przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze zapobiegają przedwczesnej degeneracji komórek, która prowadzi do chorób i starzenia się organizmu.
Zawarte w orzechach włoskich przeciwutleniacze są od dwóch do 15-razy tak silne jak witamina E, która odpowiedzialna jest za ochronę organizmu przed związkami chemicznymi powodującymi choroby. Jeszcze inne badania dowodzą, że również migdały zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry, dzięki dużemu stężeniu witaminy E.
Orzechy ponadto stanowią bogate źródło zdrowych tłuszczy wielonienasyconych omega – 3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz systemu nerwowego, chronią przed chorobami wieńcowymi, cukrzycą typu 2, a nawet rakiem piersi. Orzechy włoskie stanowią nadto bogate źródło białka, witamin, minerałów i błonnika.
Bionica - Orzechy włoskie bio 100g
Powiązane artykuły: Jesz orzechy? Będziesz żyć dłużej
Na podstawie