Metaanaliza badań dotyczących wpływu potasu na zdrowie sugeruje, że zmniejsza on ryzyko chorób układu krążenia
Niejednokrotnie pisaliśmy o tym, że zdrowa żywność, w szczególności rodzynki, a także pozostałe owoce suszone i orzechy, a nawet burak ćwikłowy przyczyniają się do obniżenia cieśnienia krwi.
Teraz naukowcy z m.in. z UN World Food Programme, Imperial College London and Warwick Medical School postanowili przyjrzeć się różnym badaniom dotyczącym potasu i jego roli w minimalizowaniu ryzyka chorób układu krążenia. Wyniki opublikowali w BTJ.
Naukowcy przyjrzeli się w sumie 33 oddzielnym badaniom, w których uczestniczyło 120 tys. zdrowych osób.
Z badań wynika, że zwiększenie potasu w diecie do 3-4 g dziennie zmniejsza ciśnienie krwi u dorosłych. Ta zwiększona ilość potasu została z kolei powiązana ze zmniejszeniem ryzyka udaru o 24% u tych dorosłych.
Naukowcy stwierdzili, że zwiększenie potasu w diecie może mieć także pozytywny wpływ na ciśnienie krwi u dzieci, ale potrzeba więcej badań.
Potas
Potas jest ważnym minerałem kontrolującym płyny w organizmie i wspomagającym obniżanie ciśnienia krwi. Jego głównym źródłem są owoce takie jak banany, warzywa, strączkowe, orzechy i pestki, ryby i chleb.
Rekomendowana dawka u osób dorosłych to 4 g dziennie (90-100mmol). Osoby, które regularnie spożywają owoce i warzywa nie muszą się martwić, bowiem zalecana dawka jest odpowiednikiem pięciu porcji warzyw lub owoców.
Szacuje się, że w krajach uprzemysłowionych dzienne spożycie potasu wynosi 70-80mmol, co spowodowane jest wysokim stopniem uprzemysłowienia żywności.
Bogate źródło potasu to między innymi owoce suszone i orzechy.
Morele 1500mg
Figi 1010 mg
Pestki dyni 919 mg
Sułtanki 800 mg
Orzechy laskowe 781 mg
Słonecznik 689 mg
Daktyle 656 mg