newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Potas obniża ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko udaru

28.04.2013

Metaanaliza badań dotyczących wpływu potasu na zdrowie sugeruje, że zmniejsza on ryzyko chorób układu krążenia

Niejednokrotnie pisaliśmy o tym, że zdrowa żywność, w szczególności rodzynki, a także pozostałe owoce suszone i orzechy, a nawet burak ćwikłowy przyczyniają się do obniżenia cieśnienia krwi.

Teraz naukowcy z m.in. z UN World Food Programme, Imperial College London and Warwick Medical School postanowili przyjrzeć się różnym badaniom dotyczącym potasu i jego roli w minimalizowaniu ryzyka chorób układu krążenia. Wyniki opublikowali w BTJ.

Naukowcy przyjrzeli się w sumie 33 oddzielnym badaniom, w których uczestniczyło 120 tys. zdrowych osób.

Z badań wynika, że zwiększenie potasu w diecie do 3-4 g dziennie zmniejsza ciśnienie krwi u dorosłych. Ta zwiększona ilość potasu została z kolei powiązana ze zmniejszeniem ryzyka udaru o 24% u tych dorosłych.

Naukowcy stwierdzili, że zwiększenie potasu w diecie może mieć także pozytywny wpływ na ciśnienie krwi u dzieci, ale potrzeba więcej badań.

Potas

Potas jest ważnym minerałem kontrolującym płyny w organizmie i wspomagającym obniżanie ciśnienia krwi. Jego głównym źródłem są owoce takie jak banany, warzywa, strączkowe, orzechy i pestki, ryby i chleb.

Rekomendowana dawka u osób dorosłych to 4 g dziennie (90-100mmol). Osoby, które regularnie spożywają owoce i warzywa nie muszą się martwić, bowiem zalecana dawka jest odpowiednikiem pięciu porcji warzyw lub owoców.

Szacuje się, że w krajach uprzemysłowionych dzienne spożycie potasu wynosi 70-80mmol, co spowodowane jest wysokim stopniem uprzemysłowienia żywności.

Bogate źródło potasu to między innymi owoce suszone i orzechy.

Morele 1500mg

Figi 1010 mg

Pestki dyni 919 mg

Sułtanki 800 mg

Orzechy laskowe 781 mg

Słonecznik 689 mg

Daktyle 656 mg

Bionica - suszone banany z miodem bio

Bionica - suszone banany bez cukru bio