newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Zdrowotne właściwości orzechów potwierdzone

11.05.2012

Wielokrotnie już pisaliśmy o pozytywnych właściwościach orzechów włoskich, między innymi ich wpływie na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób wieńcowych, raka piersi i poprawy samopoczucia. Okazuje się, że pożądanych dla zdrowia właściwości jest znacznie więcej i posiadają je nie tylko orzechy włoskie, ale również migdały, orzechy brazylijskie, nerkowca, laskowe, makadamia, pekan i piniowe.

W badaniach opublikowanych w Nutriton Research, naukowcy przeanalizowali związki pomiędzy spożyciem orzechów, a jakością diety i chorobami cywilizacyjnymi u 24.385 dzieci i dorosłych.

Wyniki badań sugerują, że dieta osób, które spożywały co najmniej 7g orzechów dziennie, była bogatsza w energię, zawierała więcej wielonienasyconych i jednonienasyconych tłuszczy (dobrych tłuszczy)oraz błonnika, miedzi i magnezu, a mniej węglowodanów, cholesterolu i sodu niż dieta osób, które sporadycznie sięgały po orzechy.

U dorosłych dodatkowo zmniejszyło się o 19% ryzyko nadciśnienia, a o 21% spadło ryzyko niedoboru HDL (dobrego cholesterolu), które są czynnikami ryzyka syndromu metabolicznego będącego przyczyną poważnych schorzeń.

Nie trzeba dodawać jak ważne dla zdrowia jest, aby orzechy pochodziły z zaufanych źródeł ekologicznych.

Polecamy

Bionica - Migdały bio