newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Kawa może zapobiegać niektórym rodzajom raka skóry

08.10.2014

3 filiżanki kawy dziennie zmniejszają ryzyko raka podstawnokomórkowego BCC

Wyniki badań przedstawione na X American Association for Cancer Research International Conference on Frontiers in Cancer Prevention Research dotyczyły związku raka podstawnokomórkowego (BCC), raka kolczystokomórkowego (SCC) i czerniaka złośliwego z konsumpcją kawy.

Dane do badań pochodziły z Nurses’ Health Study (Brigham and Women’s Hospital) i Health Professionals Follow-Up Study (Harvard School of Public Health). W badaniach pielęgniarek (Nurses’ Health Study), które objęły okresem lata 1984-2008, uczestniczyło 72 921 kobiet. W drugich – 39 976 mężczyzn (1986-2008). 

Z kwestionariuszy dotyczących diety wynikło, że wypijanie co najmniej 3 filiżanek kawy dziennie o 20% obniżyło ryzyko BCC w przypadku kobiet i o 9% w przypadku mężczyzn w porównaniu do tych, co pili mniej niż jedną filiżankę kawy miesięcznie. Niemniej kawa nie odniosła podobnych skutków w przypadku SCC.

Rak podstawnokomórkowy  i rak kolczystokomórkowy skóry są najpowszechniej występującymi formami raka skóry na świecie. W przeciwieństwie do poważniejszego czerniaka złośliwego, te formy raka najczęściej nie prowadzą do śmierci i rzadko kiedy są przerzuty na inne części ciała.

Inne badania na zwierzętach dowiodły, że kofeina może chronić skórę przed tym promieniowaniem UV, które może prowadzić do BCC i SCC. Niemniej potrzeba więcej badań dotyczących związku kawy ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na niektóre formy raka.

Jaka kawa?

Wyniki badań nie oznaczają niemniej, że należy zwiększyć konsumpcję kawy. Takich zaleceń nie ferują też sami naukowy, gdyż nie jest wiadome czy zwiększona konsumpcja kawy i jej wpływ na niektóre formy raka skóry przewyższa inne czynniki zdrowotne. Jak we wszystkim najrozsądniej jest zachować umiar i od czasu do czasu cieszyć się smakiem dobrej, ekologicznej, a jeszcze lepiej FairTrade’owej kawy (pochodzącej ze sprawiedliwego handlu, gdzie część zysków trafia bezpośrednio do producentów – często rodzinny mieszkające w krajach Trzeciego Świata). Trzeba przy tym pamiętać, że najlepiej jest pić ją rano, żeby nie mieć problemów ze snem. W przypadku wrażliwych żołądków można także pokusić się o kawę gotowaną z dodatkiem przypraw takich jak imbir, kardamon, cynamon czy miód (lub lukrecja), lub ugotować ją wg 5 przemian (podobne przyprawy, niemniej kolejność odgrywa rolę)

Pizca del Mundo - Kawa ziarnista Ocotepeque bio 250g
Powiązane treści: Algi chronią przed nowotworamiLen zmniejsza ryzyko śmierci z powodu raka piersiChińskie zioła mogą powstrzymywać komórki nowotworowe przed rozprzestrzenianiem sięPrzeciwutleniacz zawarty w winogronach uwrażliwia komórki rakowe na naświetlanieMasło orzechowe i orzechy zmniejszają ryzyko nowotworów piersiLen obniża ryzyko raka piersi?