Kurację śliwką umeboshi bio stosuje się w profilaktyce i leczeniu rozmaitych chorób m.in. grzybicy i przewlekłych zaparć
O dobroczynnych właściwościach śliwki umeboshi bio i kuzu bio pisaliśmy już niejednokrotnie. Czas na kurację!
Kurację śliwką umeboshi bio dobrze jest przeprowadzać wiosną lub jesienią.
W emaliowanym lub szklanym naczyniu rozpuszczamy 1 łyżeczkę kuzu bio w filiżance zimnej wody, zagotowujemy mieszając i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia - płyn ma być ciepły, ale nie wrzący!
Dzielimy ekologiczną śliwkę umeboshi na 3 lub 4 części. Jedną część wkładamy do kubeczka, rozcieramy i mieszamy z 3-4 kroplami niepasteryzowanego sosu sojowego (shoyu) wysokiej jakości (tańsze sosy zawierają cukier), dolewamy uprzednio przygotowany wywar z kuzu i mieszamy.
Tak przygotowany wywar pijemy rano na czczo, 15-20 min przed jedzeniem.
Kuracja oczyszczająca ekologiczną śliwką umeboshi powinna trwać 4- 5 tygodni.