newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Lepsze zwierzęce czy roślinne źródło kwasów omega-3?

19.11.2014

Len jest tak samo skuteczny w zapobieganiu chorobom serca jak ryby

Długo środowisko naukowe utrzymywało nas w przeświadczeniu, że morskie źródło kwasów omega-3 jest bardziej wartościowe niż roślinne w zapobieganiu chorobom wieńcowym. Sprawiało to kłopot wegetarianom i weganom, którzy często aby uzupełniać niedobory, zmuszani byli do sięgania po suplementy. Niemniej dostępne badania sugerują, że roślinne źródło kwasów omega-3 (kwas alfa-linolenowy, w skrócie ALA) jest tak samo skuteczne jak morskie (kwasy EPA i DHA)w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowym.

Roślinne źródło kwasów omega-3 to przede wszystkim: len, pestki dyni, rzepak, orzechy włoskie, nasiona konopi, soja oraz jarmuż. Do morskiego źródła kwasów omega-3 zaliczyć należy: ryby zimnowodne, makrele, łosoś, sardynki oraz algi

Naukowcy wyjaśniają popularyzację marskiego źródła kwasów omega-3 tym, że dużo wcześniej zostały przeprowadzone odpowiednie badania nad EPA i DHA w grupach badanych i kontrolnych. Podczas gdy nie było takich badań dotyczących samych tylko kwasów ALA.

Pomimo ograniczonego zakresu badań klinicznych dotyczącego kwasów ALA, dostępne badania sugerują ich skuteczność zapobieganiu chorobom serca. Dlatego naukowcy apelują o rewizję zaleceń zdrowotne dotyczących udziały tych kwasów w diecie pacjentów z chorobami serca. Wnioskują na podstawie badań, że zwiększenie udziału roślinnego źródła kwasów omega-3 w diecie, zmniejszy ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. 

Kwasy omega-3

Kwasy omega-3 oraz omega-6 są bardzo ważne w prawidłowym rozwoju układu nerwowego i mózgu (szczególnie ważne w przypadku kobiet w ciąży i małych dzieci) oraz dla zdrowej skóry. Również niezbędne są dla prawidłowego snu dzieci. O ile raczej w naszej diecie nie musimy obawiać się niedoborów kwasów omega-6 (a w zasadzie uważać na ich nadmiar prowadzący do stanów zapalnych), o tyle w przypadku kwasów omega-3, często mamy do czynienia z ich niedoborami. Choć kwasy te są tak niezbędne dla naszego zdrowia, to sam organizm ich nie produkuje i dlatego trzeba ich szukać w diecie. Więcej na temat kwasów omega-3 można poczytać w artykule: „Po co nam kwasy omega-3?

Powiązane treści: Lepszy len niż olej lniany

Roślinne źródło kwasów omega-3

Bionica - Len brązowy bio 350g

Bionica - Len złocisty bio 350g

Bionica - Orzechy włoskie bio 100g

Bionica - Algi

Bionica - Pestki dyni bio 100g