Mango i owoc granatu zapobiegają zapaleniom okrężnicy i poprawia perystaltykę jelit
Mango to pyszny tropikalny owoc, który jest nie tylko smaczny, ale również zawiera 2/3 dziennej zalecanej dawki witaminy C. Naturalna witamina C jest bardzo ważna dla naszego systemu odpornościowego. Ponadto mango zawiera duże ilości beta karotenu (na co wskazuje jego żółty kolor). Beta karoten jest bardzo silnym przeciwutleniaczem i łagodzie stres oksydacyjny zwłaszcza jeśli idzie o skórę i oczy (dzięki temu dłużej możemy się cieszyć dobrym wzrokiem). Ponadto mango zawiera enzymy, które pomagają w trawieniu białek oraz cenny błonnik, który dzięki funkcji wymiatania nieczystości z organizmu zmniejsza ryzyko raka okrężnicy, chorób serca i cukrzycy 2 typu. Mango zawiera również tryptophan, dzięki któremu możemy spać spokojnie.
Niemniej to nie koniec zalet spożywania mango. Wstępne badania pochodzące z Texas A & M University donoszą, że polifenole (przeciwutleniacze) pochodzące zarówno z mango jak i owocu grantu oddziaływają pozytywnie na bakterie jelitowe i kwasy tłuszczowe o krótkich łańcuchach (SCFA). Jest to ważne odkrycie, bo zaburzenia pomiędzy bakteriami jelitowymi a systemem odpornościowym często powodują problemy z okrężnicą.
Sok z mango zmniejsza zapalenia i poprawia produkcję kwasów tłuszczowych o krótkich łańcuchach
Badaniami zostały objęte szczury, którym podawano albo placebo albo sok z mango albo z granatu, jednocześnie poddając je działaniu 3% soli sodowej siarczanu dekstranu (jest to żrący roztwór soli, którego używa się w celu wywołania podobnych efektów do zapalenie okrężnicy w warunkach laboratoryjnych). Wyniki badan były następujące:
- zarówno sok z mango jak i owocu grantu obniżyły poziom substancji powodującej zapalenia (cytokiny)
- zwłaszcza sok z mango spowodował pozytywne zmiany w produkcji tłuszczy o krótkich łańcuchach przez bakterie jelitowe.
Kwasy tłuszczowe o krótkich łańcuchach są niezbędne do zwiększenia przepływu krwi i ruchów robaczkowych (tempo w jakim pożywnie przemieszcza się w jelicie cienkim) w jelitach. Dieta zachodnia uboga w skrobię i trudny o strawienia błonnik, którym żywią się bakterie jelitowe, jest obwiniana za problemy z trawieniem, okrężnicą i wydalaniem.
Inne wyniki badań z tego samego uniwersytetu dopatrzyły się związku między antyzapalnymi właściwościami, a ochronnym działaniem soku z mango i owocu grantu w zapobieganiu zapalenia okrężnicy u szczurów. Podobnie jak we wcześniejszych badaniach szczurom podawano placebo albo sok z mango lub owocu grantu. Również i tutaj sok z mango i granatu zmniejszył stany zapalne w odbycie w porównaniu do grupy kontrolnej.
Mango chroni kości
Jeszcze inne badania z Oklahoma State University badały związek między mango i zawartymi w nim polifenolami, a zapobieganiem utraty kości wśród myszy po usunięciu jajników, co odpowiadałby osteoporozie u kobiet po menopauzie. Wyniki pokazały, że w przypadku gdzie jest niedobór estrogenu, mango może pozytywnie wpływać na zdrowie kości.
Jakie mango
Choć Polska nie jest krajem, w którym rośnie mango to od czasu do czasu warto jest się nacieszyć tym pysznym i zdrowym owocem. Niemniej, aby uniknąć rozczarowania (kto raz spróbował jak smakuje mango w kraju jego pochodzenia, nawet nie spojrzy na polskie półki, gdzie leżą owoce mango-podobne) można skuście się na jego suszoną odmianę koniecznie ekologiczną bo tylko wtedy mamy pewność, że mango nie zawiera szkodliwych pestycydów i naprawdę służy naszemu zdrowiu.. Dobrej jakości ekologiczne mango suszone nie powinno być suche, a przyjemnie ciągnąc się (uwaga na zęby, bo czasami włókna mango wchodzą w szczeliny) Takie suszone mango ekologiczne stanowi doskonałą przegryzkę i zdrową alternatywę dla słodyczy.
Powiązane artykuły: Karmienie piersią dostarcza dzieciom zdrowych bakterii jelitowych; Bakterie zamieszkujące mikroflorę jelitową zmniejszają otyłość i cukrzycę typu 2 ; Napój ze śliwką umeboshi na jasność umysłu i zdrowe jelita; Jęczmień usprawnia pracę jelit i usuwa cholesterol