newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Jęczmień usprawnia pracę jelit i usuwa cholesterol

12.08.2013

Jęczmień jest starożytnym zbożem, które posiada szereg właściwości zdrowotnych. Jęczmień powinien zagościć w naszej diecie ze względu na dużą zawartość błonnika, który usprawnia pracę jelit oraz pozytywnie wpływa na cholesterol. Jęczmień ponadto ma niski indeks glikemiczny (25), co jest ważne dla osób pozostającej na diecie cukrzycowej (jęczmień pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu krwi nawet do 10 godzin po spożyciu).

Porcja jęczmienia dostarcza połowę zalecanej dziennej ilości błonnika, będącego pożywieniem dla dobrych bakterii zamieszkujących nasze jelita. W zamian te dobre bakterie wytwarzają kwas masłowy odpowiedzialny za zdrową okrężnicę.

Duża ilość rozpuszczalnego błonnika zawartego w jęczmieniu usuwa nadmiar tłuszczu i cholesterolu ze krwi, zmniejszając tym samym ryzyko nadciśnienia i twardnienia tętnic.

Jęczmień szczególnie latem i na wiosnę (ze względu na chłodną naturę) można przyjmować w postaci kiełków jęczmiennych (tzw. trawa jęczmienna). Mimo, że w skiełkowany jęczmień jest dobrze przyswajalny przez organizm, to zimą zastąpmy go pełnoziarnistym jęczmieniem, żeby nie wychładzać organizmu, a jeszcze lepiej lekko go podprażmy. Warto przy tym pamiętać, że pełnoziarnisty jęczmień ma więcej właściwości od kaszy perłowej (zawiera dwa razy więcej wapnia, trzy razy więcej żelaza i 25% więcej protein).

Jęczmień ponadto jest źródłem magnezu i manganu, które są niezbędne w metabolizmie węglowodanów.

PODPOWIEDŹ: jęczmień można zemleć, a uzyskaną z niego mąką można zastąpić połową innej mąki np. pszennej w celu obniżenia zawartości glutenu.

Powiązane treści:Quinoa bogactwo aminokwasów w jednym ziarenkuŚwiatowe uprawy ryżu zanieczyszczone GMOSłodki ryż wzmacnia Śledzionę i wspiera trawienieKasza jaglana pielęgnuje mikroflorę bakteryjną u dzieci i zastępuje mleko matkiNajlepsza quinoa z Boliwii - dieta bez pszenicyRyż słodkiQuinoa - pozbawiona glutenu alternatywa dla zbóżBłonnik i pełnoziarniste zboża zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubegoProso - jedno z najstarszych zbóżBiały ryż zwiększa ryzyko cukrzycyQuinoa Bionica - zastrzyk witalnej energii

Bionica - Jęczmień pełnoziarnisty bio

Na podstawie
NealsYard