newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Słodziki powodują otyłość

17.12.2012

Badania przeprowadzone przez Brazylijskich naukowców potwierdzają, że aspartam i sacharyna w porównaniu z cukrem, powodują wzrost wagi

29 szczurów podzielono na trzy grupy, które karmione jogurtem słodzonym odpowiednio: 20% sacharozą, 0,3% sacharyną i 0,4% aspartamem. Gryzonie oprócz diety, miały również ograniczoną aktywność ruchową. Co tydzień, przez okres 12 tygodni, badano ich wagę, liczbę spożywanych kalorii w postaci pożywienia i jogurtu. Wyniki badań pokazały, że w przypadku szczurów spożywających albo jogurt słodzony sacharyną albo aspartamem waga w porównaniu z grupą, jedzącą jogurt słodzony cukrem, wzrosła. Liczba spożywanych kalorii w każdej grupie była podobna.

Badania opublikowano w Appetite.

Przypomnijmy, że ciało reaguje różnie, na różne smaki. Kiedy spożywamy coś słodkiego, ciało otrzymuje sygnał, że jest to jednocześnie coś kalorycznego. Kiedy spodziewane kalorie nie nadchodzą, mechanizmy kontrolujące apetyt i wydatek energetyczny rozregulowują się. 

Sam cukier, a zwłaszcza fruktoza, coraz częściej uważany jest za przyczynę otyłości i chorób układu krążenia. W Nowym Jorku władze miasta, powołując się na badania z 2006 r. obwiniące napoje słodzone o otyłość, zdecydowały zająć się problemem, poprzez wprowadzenie zakazu sprzedaży słodkich napojów o dużej objętości. Jak już wcześniej pisaliśmy, cukier (fruktoza) zwłaszcza w postaci płynu, jest szczególnie niebezpieczna, gdzyż szybciej trafia do krwioobiegu, mogąc powodować problemy układu krążenia.

Dlatego sięgając po smak słodki nie należy kierować się nowinkami technologicznymi, ale - jeśli już zdecydujemy się na cukier - umiarem. Warto też może sięgnąć do naturalnych metod słodzenia, np. miodu, lub nierafinowanego cukru, które oprócz energii niosą ze sobą zastrzyk potrzebnych organizmowi minerałów. Także makrobiotyka ma w zanadrzu zdrowe słodziki w postaci słodów zbożowych, które skutecznie zastąpią nam inne formy słodzenia. 

Bionica - Syrop słodowy ryżowy bio
Bionica - Cukier trzcinowy brązowy bio