newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Słodki ryż wzmacnia Śledzionę i wspiera trawienie

31.05.2013

Słodki ryż nie zawiera glutenu, nie wywołuje alergii i można go podawać maluchom od 1-go roku życia.

Słodki ryż (znany także jako kleisty ryż) jest bardzo popularny w Chinach i używa się go głównie do przyrządzania ciepłych śniadań, deserów, a także w połączeniu z innymi odmianami ryżu. Słodki ryż charakteryzuje się słodkim smakiem i wyjątkowym zapachem. Niemniej jednak słodki ryż ma nie tylko walory smakowe, ale również zdrowotne.

Słodki ryż wg TCM (tradycyjnej medycyny chińskiej) jest ciepły i odżywczy. Oddziaływuje na Śledzionę, Żołądek i wspomaga trawienie. Śledziona w TCM odpowiada m.in. za rozprowadzenie energii do kończyn i transformację pożywienia. Osoby, u których zaburzona jest funkcja Śledziony, często odczuwają zimno w kończynach, problemy ze stolcem (zbyt luźny), wzdęcia, skarżą się na brak energii, są napuchnięte i mogą przybierać na wadze. 

W takich przypadkach polecany jest słodki ryż, który można jeść sam, lub w proporcji 1:3 z np. okrągłym ryżem.

Podobnie jak pozostałe odmiany ryżu, słodki ryż nie zawiera glutenu, nie wywołuje alergii i można go podawać maluchom od 1-go roku życia.

Bionica - Ryż słodki pełnoziarnisty bio
Powiązane artykuły: ryż słodki; Proso - jedno z najstarszych zbóżQuinoa Bionica - zastrzyk witalnej energii