Słodki ryż nie zawiera glutenu, nie wywołuje alergii i można go podawać maluchom od 1-go roku życia.
Słodki ryż (znany także jako kleisty ryż) jest bardzo popularny w Chinach i używa się go głównie do przyrządzania ciepłych śniadań, deserów, a także w połączeniu z innymi odmianami ryżu. Słodki ryż charakteryzuje się słodkim smakiem i wyjątkowym zapachem. Niemniej jednak słodki ryż ma nie tylko walory smakowe, ale również zdrowotne.
Słodki ryż wg TCM (tradycyjnej medycyny chińskiej) jest ciepły i odżywczy. Oddziaływuje na Śledzionę, Żołądek i wspomaga trawienie. Śledziona w TCM odpowiada m.in. za rozprowadzenie energii do kończyn i transformację pożywienia. Osoby, u których zaburzona jest funkcja Śledziony, często odczuwają zimno w kończynach, problemy ze stolcem (zbyt luźny), wzdęcia, skarżą się na brak energii, są napuchnięte i mogą przybierać na wadze.
W takich przypadkach polecany jest słodki ryż, który można jeść sam, lub w proporcji 1:3 z np. okrągłym ryżem.
Podobnie jak pozostałe odmiany ryżu, słodki ryż nie zawiera glutenu, nie wywołuje alergii i można go podawać maluchom od 1-go roku życia.
Bionica - Ryż słodki pełnoziarnisty bio
Powiązane artykuły: ryż słodki; Proso - jedno z najstarszych zbóż; Quinoa Bionica - zastrzyk witalnej energii