W badaniach przeprowadzonych przez belgijskich naukowców, u myszy karmionych bakterią naturalnie zamieszkującą mikroflorę jelitową, nastąpił spadek wagi i zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu 2
Badania zostały opublikowane w Proceedings of the National Academy of Sciences. Belgijscy naukowcy z Uniwersytetu Katolickiego w Louvain, przebadali bakterię Akkermansia muciniphila, która normalnie powinna stanowić 3-5% ogółu bakterii zamieszkujących mikroflorę jelitową - u ludzi otyłych jest jej mniej.
Belgowie karmili zarówno otyłe jak i utrzymujące normalną wagę myszy bakterią Akkermansia muciniphila, nie zmieniając im przy tym diety. Otyłe myszy pozostały otyłe, niemniej jednak zgubiły prawie połowę zbędnego tłuszczu. Ponadto zmniejszył się u nich poziom odporności na insulinę, co jest kluczowe przy otyłości typu 2.
Prof. Patrice Cani powiedziała: „Oczywiście, całkowicie nie pozbyliśmy się problemu otyłości, ale osiągnęliśmy bardzo istotny spadek tłuszczu. To pokazuje, że istnieje bezpośrednie ogniwo łączące jeden określony gatunek z poprawą przemiany metabolicznej”.
Do podobnych wniosków doszli również naukowcy z Chin, którzy odkryli, że prawidłowa mikroflora jelitowa osiągnięta przy pomocy naturalnej żywności i chińskich ziół, gwarantuje szczupłą sylwetkę. Co więcej, inne badania pokazują, że prawidłowo rozwinięta mikroflora jelitowa u dzieci jest gwarancją szczęścia w dorosłym życiu.
Ciało ludzkie zamieszkują różnego rodzaju bakterie, których liczba przekracza ilość komórek człowieka w organizmie 10 do jednej. Coraz więcej przemawia za tym, że te mikroorganizmy mają wpływ na zdrowie.
Powiązane artykuły: kasza jaglana pielęgnuje mikroflorę jelitową u dzieci; produkty fermentowane obniżają „zły” cholesterol; probiotyki łagodzą infekcje górnych dróg oddechowych
W trosce o zdrowie pamiętajmy, że antybiotyki niszczą także przyjazne bakterie więc nie nadużywajmy ich.
Źródło