Nadmiar cukru może stać się przyczyną chorób serca i prowadzić do śmierci
Kolejne badania, z których jednoznacznie wynika, że cukier jest odpowiedzialny za choroby serca. Co więcej, z badań tych wynika, że zbyt duża ilość cukru w diecie, przyczynia się do zwiększonej śmiertelności z powodu chorób serca.
Badania zostały opublikowane w Jama lnternal Medicine
W badaniach przyjrzano się danym, dotyczącym spożywania cukru przez dziesiątki tysięcy Amerykanów na przestrzeni wielu lat, a także stopnia śmiertelności na skutek chorób serca. Naukowcy doszli do wniosku, że istnieje związek pomiędzy nadmiernym spożyciem cukru, a śmiertelnością w skutek chorób serca.
U osób, które spożywają znaczną część kalorii w postaci cukru nie występującego naturalnie w produkcie – ponad 25% (rekomendowana, zdrowa dawka to 10%) trzykrotnie wzrasta ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia.
Fruktoza a choroby układu krążenia
Inne badania, przeprowadzone na grupie ponad 40 tys. mężczyzn, sugerują, że słodzone cukrem napoje zwiększają ryzyko zawału o 20%. Trzeba pamiętać, że popularny cukier – sacharoza składa się z glukozy i fruktozy 1:1. To coraz częściej właśnie fruktozę obwinia się za otyłość i choroby układu krążenia. Świadczyć mogą o tym m. in. badania przeprowadzone przez Kalifornijskich naukowców. Wynika z nich jednoznacznie, że to fruktoza, a nie glukoza, przyczynia się do podwyższonego poziomu złego cholesterolu (HDL) i trójglicerydów u osób otyłych, które odpowiedzialne są za syndrom metaboliczny bardzo często prowadzący do chorób układu krążenia.
Syrop kukurydziany o podwyższonej zawartości fruktozy
Do tej pory głównie tłuszcze nasycone, a zwłaszcza trans, obwiniane były o choroby związane z sercem. Coraz częściej jednak zwraca się uwagę na cukier. Tym bardziej, że kiedy tłuszcze zostały okrzyknięte głównym winowajcą chorób układu krążenia, producenci szybko zareagowali i zaczęli „ulepszać” swoje produkty. Polega to na tym, że obniża się zawartość tłuszczu. Niestety produkt o obniżonej zawartości tłuszczu smakuje gorzej, stąd rekompensując smak, tłuszcz zaczęto zastępować cukrem, a zwłaszcza syropem kukurydzianym o podwyższonej zawartości fruktozy. Ten trend zaczął się w Stanach Zjednoczonych w latach 80. Wg prof. Lustiga takie działania doprowadziły do epidemii otyłości wśród Amerykanów.
Czytajmy etykiety
Obecnie cukier kryje się w większości możliwych przetworzonych produktów. Trzeba już uważać nie tylko na ciasta, ciasteczka i lody, ale także na płatki śniadaniowe (ogromne ilości dodatku cukru), tzw. „zdrowe batoniki”, ale również ketchupy, sosy, a nawet chleb. Jedynym sposobem na to, aby ustrzec się nadmiaru cukru w diecie jest czytanie etykiet i wybieranie produktów nieprzetworzonych. A ze słodyczy najlepiej smakują suszone owoce. Ekologiczne i niesiarkowane oczywiście.
http://www.bionica.pl/S%C5%82odkie+napoje+zwi%C4%99kszaj%C4%85+ryzyko+chor%C3%B3b+serca-110-n.html
www.bionica.pl/Fruktoza+powoduje+choroby+układu+krążenia!-97-n.html