Dieta bogata w magnez, który obficie występuje w orzechach, strączkowych, ziarnach zbóż, zielonych warzywach liściastych, zapobiega ryzyku udaru.
Meta analiza badań przeprowadzona przez szwedzkich naukowców z Karolinska Institute swoim zakresem objęła ponad 240 tys. osób w wieku powyżej 34 lat od 1998 do 2011 r.
Dziennie osoby objęte analizą dostarczały organizmowi od 242mg do 471mg magnezu.
Badania opublikowane w The American Journal of Clinical Nutrition dowiodły, że dieta bogata w magnez zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru.
Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że magnez obniża ciśnienie krwi.
Każde 100mg magnezu dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru o 8%.
100mg magnezu to jedna uncja migdałów lub orzechów nerkowca, filiżanka fasoli lub pełnoziarnistego ryżu, ¾ filiżanki ugotowanego szpinaku, lub filiżanka ugotowanych otrębów owsianych.
Źródło
Natural Health News