Fasola adzuki znana jest z właściwości usuwających obrzęki, gorąco i zatrucia, które często przejawiają się w postaci wyprysków skórnych.
Fasola adzuki popularna jest w Azji w postaci zup, słodkiej pasty do wypełniania kulek z ciasta oraz w formie dodatku do słodkiego ryżu.
1. Opuchlizna i obrzęki
Fasolka adzuki wg TCM jest słodka, kwaśna i neutralna. Jest powiązana z Śledzioną, która odpowiedzialna jest za transport płynów, dzięki czemu zapobiegamy obrzękom. Fasola adzuki ma także powinowactwo do Serca i Nerek. Wspomaga laktację, usuwa wilgoć, odtruwa oraz usuwa opuchlizny i gorąco.
Fasolka adzuki jest również bardzo pomocna w klimacie ciepłym-wilgotnym. Spożywanie fasoli adzuki w tych okolicznościach zapobiega wniknięciu patogenicznej wilgoci.
Także kiedy na skutek osłabienia Śledziony następuje kumulacja płynów w organizmie, w skutek czego możemy przybierać na wadze, można skorzystać z pomocy fasolki adzuki.
2. Toksyny i gorąco
Niektóre problemy skórne wg TCM spowodowane są nagromadzeniem gorąca i toksyn w organizmie (np. większość przypadków trądzika młodzieńczego). W takich przypadkach również można spożywać fasolkę adzuki i mung, np. w postaci zupy.
Podstawowy przepis na zupę z fasoli adzuki: 1 filiżanka fasoli adzuki na 5 filiżanki wody. Gotujemy aż ziarenka staną się miękkie. Taką zupę pijemy regularnie, aby zmniejszyć obrzęk. Sama fasolka adzuki może stanowić strączkowy dodatek do wegetariańskiego obiadu.
Doskonale nadaje się też w postaci kiełków, w formie dodatku do kanapek lub sałat.
UWAGA: u osób szczupłych, z wysuszoną skórą i suchym stolcu ostrożnie używajmy fasoli adzuki, gdyż osusza
Powiązane treści: Strączkowe pomagają pozbyć się tłuszczu z brzucha; Dieta bogata w strączkowe zapobiega syndromowi metabolicznemu