newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Owoce zmiejszają ryzyko cukrzycy typu 2

25.09.2013

Spożycie owoców, a zwłaszcza jagód, winogron i jabłek, może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. Podczas gdy picie soków owocowych podwyższa to ryzyko, donoszą niedawno opublikowane badania.

Naukowcy z USA, Wielkiej Brytanii i Singapuru chcieli przebadać w jaki sposób spożycie owoców ma wpływ na rozwój cukrzycy typu 2. Badania zostały przeprowadzone na osobach zawodowo związanych ze służbą zdrowia. Miernikiem miał być kwestionariusz oraz raporty sporządzane co 4 lata dotyczące spożycia wybranych owoców.

Badania zostały opublikowane w British Medical Journal

Naukowcy przyglądali się następującym owocom: winogronom lub rodzynkom, brzoskwiniom, suszonym śliwkom, śliwkom lub morelom, bananom; melon; jabłkom lub gruszkom, pomarańczom, grejpfrutom, truskawkom i jagodom.

W badaniach uczestniczyło w sumie 151 209 pielęgniarek i 36 173 mężczyzn związanych zawodowo ze służbą zdrowia, którzy na początku badań nie cierpieli na żadne przewlekłe choroby. Badania objęły w sumie lata od 1984 do 2009.

Po uwzględnieniu takich czynników wpływających na zdrowie jak palenie papierosów, aktywność fizyczna, niskokaloryczna dieta, okazało się, że ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 u osób spożywających 3 razy w tygodniu owce obniżyło się. Zwłaszcza w przypadku jagód, winogron lub rodzynek oraz jabłek ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 spadło o 7%.

Dla porównania ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 u osób pijących dużo soków owocowych wzrosło o 8%.

Niestety jeśli idzie o soki owocowe brak informacji czy były one dosładzane czy naturalne. Niemniej jednak zgadzałoby się to z najnowszymi wynikami badań, które przestrzegają także przed „zdrowymi sokami”. Co jest z zgodne z tezą dr Lustiga, który za przyczynę otyłości oskarża syrop kukurydziany o zwiększonej zawartości fruktozy. To właśnie fruktoza i sposób w jaki jest metabolizowana przez organizm, powoduje otłuszczanie wątroby oraz syndrom metaboliczny. który wiązany jest z cukrzycą typu 2. A nie ma łatwiejszej drogi na przedostanie się fruktozy do krwi jak w frmie płynnej, czyli soku. 

Inne badania wiążą fruktozę z chorobami układu krążenia i otyłością.

Naukowcy konkludują: “Wyniki tych badań podtrzymują zalecenia dotyczące zwiększenie spożycia różnorodnych owoców, a zwłaszcza jagód, winogron i jabłek, w celu zapobiegania cukrzycy”.

Warto tutaj przypomnieć o niedawnych badaniach przeprowadznych przez Duńczyków. Wg nich, osoby chore na cukrzycę typu 2 mogą spożywać świeże owoce w pierszym okresie rozwoju choroby.

Powiązane artykuły: Popularne kosmetyki zwiększają ryzyko cukrzycyBakterie zamieszkujące mikroflorę jelitową zmniejszają otyłość i cukrzycę typu 2Orzechy włoskie obniżają ryzyko cukrzycy typu 2 u kobietOrzechy wspierają walkę z cukrzycą typu 2Migdały zapobiegają chorobom układu krążenia i cukrzycy typu 2