Owies oprócz właściwości odżywczych, ma również kojący wpływ na nerwy.
Owies, który u nas jest popularny pod postacią owsianki (płatków owsianych) lub otrębów ma szereg właściwości odżywczych, pozytywnie wpływających na stan zdrowia.
Owies charakteryzuje się przede wszystkim rozpuszczalnym w wodzie mazistym błonnikiem (beta-glukanem), który bierze udział w redukcji złego cholesterolu i czyści żyły ze złogów. Ten sam błonnik ponadto chroni przed szybkim wzrostem poziomu cukru we krwi, co jest ważne dla diabetyków.
Sam owies zawiera najwięcej tłuszczu ze wszystkich zbóż (są to bardzo zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, odgrywające rolę w leczeniu miażdżycy!) oraz białka.
Owies to także magnez, krzem (skóra, włosy, paznokcie), fosfor (nerwy i mózg) oraz lek na problemy żołądkowe i niestrawność właśnie dzięki charakterystycznemu śluzowi pochodzącemu z błonnika. Dlatego owies pod postacią np. płatków owsianych lub wywaru z owsa to idealne danie dla rekonwalescentów oraz dzieci.
Mało kto wie, że owies ma nie tylko wpływ na ciało ale i umysł, a to dzięki alkaloidowi (gramie), który jest naturalnym środkiem uspokajającym polecanym osobom z depresją, niepokojami i bezsennością.
Powiązane treści: Jęczmień usprawnia pracę jelit i usuwa cholesterol; Słodki ryż wzmacnia Śledzionę i wspiera trawienie; Kasza jaglana pielęgnuje mikroflorę bakteryjną u dzieci i zastępuje mleko matki; Quinoa - pozbawiona glutenu alternatywa dla zbóż; Błonnik i pełnoziarniste zboża zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego; Światowe uprawy ryżu zanieczyszczone GMO
Bionica - owies pełnoziarnisty bioBionica - płatki owsiane bioNatumi - napój owsiany naturalny bioNatumi - napój owsiany o smaku waniliowym bio