newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Imbir zwiększa wrażliwość na insulinę u pacjentów z cukrzycą 2

28.09.2013

Irańscy naukowcy donoszą, że imbir zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę, obniża poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów.

Irańscy naukowcy z Tabriz University of Medical Sciences przebadali wpływ imbiru Zingiber officinale  na pewne czynniki biochemiczne u pacjentów chorych na cukrzycę typu 2. W tym celu podzieli 64 pacjentów z cukrzycą typu 2 na dwie grupy: jedna przyjmowała imbir (2g dziennie), a druga – placebo. Badano pacjentów na początku oraz po 2 dwóch miesiącach badań, pod względem pewnych parametrów biochemicznych.

Wyniki badań pokazały, że u pacjentów z cukrzycą typu 2 przyjmujących imbir, obniżył się poziom insuliny, „złego cholesterolu” (LDL) i trójglicerydów oraz zwiększyła się wrażliwość organizmu na działanie insuliny, w porównaniu do grupy kontrolnej. 

Badania zostały opublikowane w International Journal of Food Sciences and Nutrition 

Irańscy naukowcy konkludują, że przyjmowanie imbiru zwiększa wrażliwość organizmu na działanie insuliny , oraz polepsza profil lipidów u pacjentów z cukrzycą typu 2. 

Cukrzyca typu 2 polega na tym, że najczęściej pod wpływem niewłaściwej diety, za małej ilości ruchu, stresu oraz siedzącego trybu życia, organizm nie reaguje we właściwym stopniu na insulinę, która reguluje poziom cukru we krwi. W przeciwieństwie do cukrzycy typu 2, cukrzyca typu 1 uaktywnia się w młodym wieku i polega na tym, że organizm nie produkuje wystarczającej ilości insuliny. O ile cukrzyca typu 2 może zostać wyleczona, o tyle cukrzyca typu 1 jest nieodwracalna – przynajmniej takie jest oficjalne stanowisko medycyny zachodniej. Niemniej jednak światowej sławy propagator diety roślinnej, T. Colin Campbell, w swojej książce  pt. „Nowoczesne zasady odżywiania" twierdzi, że także cukrzyca typu1 może być częściowo wyleczona po ograniczeniu ilości spożywanego białka zwierzęcego.

Powiązane artykuły: Owoce zmiejszają ryzyko cukrzycy typu 2Popularne kosmetyki zwiększają ryzyko cukrzycyBakterie zamieszkujące mikroflorę jelitową zmniejszają otyłość i cukrzycę typu 2Orzechy włoskie obniżają ryzyko cukrzycy typu 2 u kobietOrzechy wspierają walkę z cukrzycą typu 2Migdały zapobiegają chorobom układu krążenia i cukrzycy typu 2